Det norske skipet «Geo Barents», som drives av Leger uten grenser (MSF). Stillbilde: MSF Sea / Twitter.

Italias innenriks­departement nekter «Geo Barents» å overlate 73 migranter til «Ocean Viking», som selv har 37 migranter ombord.

De to norske skipene, som drives av NGO-ene Leger uten grenser (MSF) og SOS Méditerranée, plukket opp migrantene med noen timer mellomrom utenfor kysten av Libya lørdag, og begge har kurs for Ancona, hvor de ventes å ankomme onsdag etter at italienske myndigheter gav migrantene en havn der.

Ifølge MSF vitner det om at Italia maksimalt vil redusere skipenes nærvær og beredskap for rednings­operasjoner i Libyas søk- og rednings­sone, når både «Geo Barents» og «Ocean Viking» sendes samtidig til en havn som ligger så langt unna som 1500 kilometer, melder Corriere della Sera.

NGO-en beklager seg også over at navigasjonen i retning Ancona blir «ekstremt» vanskelig for «Geo Barents» fordi været blir dårligere, opplyser den italienske avisen.

På skipet befinner det seg personer som har reist fra Sudan, Nigeria, Eritrea, Sør-Sudan, Niger, Ghana og Egypt. Ingen av dem er kvinner.

Det norske skipet «Ocean Viking», som drives av SOS Méditerranée. Foto: Daniel Cole / AP / NTB.

«Ocean Viking» er det best utstyrte av NGO-skipene i migrasjons­bransjen, og har blant annet en container­modul med en egen klinikk ombord.

Virginia Mielgo, som er en av aktivistene ombord på «Geo Barents», sier i en video som MSF har offentlig­gjort på Twitter, at den lange seilasen betyr at migrantene ombord ikke raskest mulig vil få den medisinske, psykologiske og fysiske assistansen de trenger.

I kraft av et nytt italiensk lovdekret som ble gjeldende fra nyttår, kan NGO-ene ilegges bøter på opp mot 50.000 euro og få skipene tatt i arrest dersom de ikke følger pålegg om kun å utføre én rednings­operasjon innen de ber om en trygg havn, for deretter straks å sette kursen dit.

Ved å tildele havner langt unna for få migranter ad gangen, tar det italienske innenriks­departementet sikte på å redusere menneske­trafikken til Italia, og samtidig øke transport­kostnaden for NGO-ene radikalt.

Leger uten grenser tar altså til motmæle mot denne politikken, men har hittil rettet seg etter påleggene fra italienske myndigheter. Organisasjonen hevder ikke desto mindre at lovdekretet kan være i strid med inter­nasjonale konvensjoner og Italias grunnlov, og varsler at den er rede til å utfordre dekretet rettslig.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.