Ine Marie Eriksen Søreide og Tore Hattrem på vei inn til gallamiddag på Slottet. Foto: Lise Åserud / NTB.

Flaggstatene til NGO-skip har medansvar for både operasjonene til havs og ilandsetting av migranter når NGO-ene plukker dem opp i Middelhavet – det sa den italienske regjeringens utenriksråd Ettore Sequi til den norske regjeringens utenriksråd Tore Hattrem under et nylig møte i Roma.

Opplysningene går frem av dokumenter som Il Giornale har fått innsyn i.

Den 14. juli fant et hjertelig møte sted mellom utenriksråd Ettore Sequi og hans kollega i Oslo, Tore Hattrem. Punkt 3 i et detaljert referat fra møtet gjaldt migrasjonssaker. Sequi «viste til skipene Ocean Viking og Geo Barents, begge med norsk flagg, som utfører redningsoperasjoner for NGO-er i Middelhavet».

Utenriksråden forsøkte å minne den norske kollegaen om «ansvaret flaggstatene har for håndteringen av redningsoperasjonene til havs og tildelingen av en havn for ilandstigning». Hattrem tok det ad notam, men snakket deretter om «ømfintligheten i den offentlige opinionen som ville gjøre det vanskelig for norske myndigheter å innta en mer proaktiv holdning».

Den italienske avisen tolker svaret som at Italia ifølge den norske utenriksråden må hanskes med situasjonene som oppstår med migranter i Middelhavet uten Norges hjelp.

Den italienske regjeringens utenriksråd Ettore Sequi. Foto: Twitter.

Møtet mellom de to diplomatene i Roma fant sted mindre enn en uke etter at «Ocean Viking» hadde satt 572 migranter i land på havnen i Augusta på Sicilia.

Det norske skipet, som drives av SOS Méditerranée, seiler i øyeblikket i Middelhavet med 553 migranter ombord, som den franske NGO-en har plukket opp i flere forskjellige operasjoner den siste uken. «Ocean Viking» har bedt om – men ennå ikke fått tildelt – en trygg havn for disse migrantene.

Skipet «Geo Barents», som plukker opp og transporterer migranter for Leger uten grenser, ble den 3. juli tatt i arrest av italienske myndigheter, og siden frigitt etter tre uker.

I punkt 6 i referatet fra møtet i Roma heter det ifølge Il Giornale at den italienske utenriksråden advarte om at så mange som 700.000 migranter i Libya er rede til å reise til Europa dersom forholdene blir verre i det nordafrikanske landet.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Asle Tojes bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂