Det norske skipet «Ocean Viking», som SOS Méditerranée benytter til migranttransport i Middelhavet, plukket tirsdag morgen opp 236 migranter fra to forskjellige gummibåter 32 nautiske mil nord for Libya.

Den franske NGO-en kunngjorde selv operasjonen, som fant sted i Libyas søk- og redningssone i internasjonalt farvann, på Twitter:

La Stampa kan opplyse at de fleste migrantene kommer fra Vest-Afrika, og at «Ocean Viking» har bedt flere lands myndigheter om en trygg havn.

Sin vane tro har SOS Méditerranée fortsatt å patruljere utenfor kysten av Libya etter å ha gjennomført en første redningsoperasjon.

Onsdag ville NGO-en rykke ut til to nye båter med migranter, men opplyser selv at den libyske kystvakten avskår begge båtene, og beordret «Ocean Viking» til å endre kurs under avskjæringen av den første.

I havet utenfor Libya pågår det altså i praksis et kappløp om migranter mellom «Ocean Viking» og det nordafrikanske landets kystvakt, som støttes av Italia og EU.

«Sea-Watch 4», som tilhører den tyske NGO-en Sea Watch, er for tiden det eneste andre fartøyet som patruljerer i Middelhavet på leting etter nye migranter som vil til Europa, etter at fartøyet nylig ble sluppet fri fra administrativ arrest i Italia.

Mediterranea Saving Humans har en tid planlagt å sette inn et kjempestort skip kalt «Mare Jonio 2», som var ventet på plass i Middelhavet i april. Det er uklart om planene er blitt forsinket av rettsforfølgelsen av sentrale medlemmer i den italienske NGO-en, som nylig ble siktet for menneskesmugling.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.