«Ocean Viking» har i fire forskjellige operasjoner lørdag plukket opp i alt 196 migranter i Libyas søk- og redningssone, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Det har vært forholdsvis stille fra det norske skipet, som drives av SOS Méditerranée, siden 10. juli, da 572 migranter på «Ocean Viking» gikk i land på havnen i Augusta på Sicilia. I dagene som fulgte, postet den franske NGO-en stort sett politiske meldinger på Twitter.

26. juli gav NGO-en en pekepinn om grunnen til den manglende menneskelige fangsten i Middelhavet: Maltesiske myndigheter var ikke interessert i å fortelle hvor en migrantbåt i Maltas søk- og redningssone befant seg.

30. juli kommer en ny pekepinn: «Ocean Viking» leter etter en annen båt, denne gangen i Libyas søk- og redningssone, men den libyske kystvakten har tilsynelatende kommet det norske skipet i forkjøpet:

Lørdag morgen fikk imidlertid SOS Méditerranée napp, da «Ocean Viking» oppdaget 57 migranter i en gummibåt:

Etter tre operasjoner til samme dag seiler det norske skipet nå altså med nærmere 200 migranter ombord. Etter NGO-ens egne bilder å dømme kommer de fleste av dem fra Afrika sør for Sahara.

Noen forespørsel til europeiske myndigheter om en trygg havn er ennå ikke registrert. Slike forespørsler kommer normalt etter at «Ocean Viking» har plukket opp endel flere migranter.

NGO-er, aktivister og venstrepolitikere i Europa er svært kritiske til at EU generelt og Italia spesielt samarbeider med Libya om å begrense migrasjonsstrømmen over Middelhavet. Men til tross for anklager om grove menneskerettsbrudd mot migranter i Libya, er det ingen tegn til at samarbeidet skal opphøre.

Den libyske kystvakten skal hittil i år ha lyktes i å hindre mer enn 13.000 migranter i å komme seg til Europa.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.