Foto: Flavio Gasperini / SOS Méditerranée / Twitter.

«Ocean Viking», som drives av den franske NGO-en SOS Méditerranée, har i løpet av de siste fire dagene plukket opp 132 migranter i fire forskjellige operasjoner i det sentrale Middelhavet nord for Libya.

Etter en teknisk pause i Marseille satte det norske skipet den 27. juni kursen for havområdet utenfor det nordafrikanske landet der migranttrafikken pågår.

Den 1. juli kunngjorde NGO-en på Twitter at den hadde plukket opp 44 migranter fra to trebåter i den maltesiske søk- og redningssonen. Den første operasjonen skjedde mens den libyske kystvakten befant seg i nærheten.

Fem av de 44 var kvinner og 15 var mindreårige, kunngjorde NGO-en siden.

Dagen etter observerte mannskapet på «Ocean Viking» at to tomme trebåter var blitt satt i brann, formodentlig fordi Libyas kystvakt hadde avskåret migrantene før det norske skipet klarte å komme dem til unnsetning.

Lørdag kveld ble 21 migranter tatt ombord i «Ocean Viking» fra en glassfiberbåt som hadde lagt ut fra Libya:

Tidligere på dagen lørdag hadde NGO-en observerte to folketomme båter til.

Søndag morgen gjennomførte «Ocean Viking» sin fjerde operasjon i denne runden, da 67 migranter ble hentet opp fra en trebåt i Maltas søk- og reningssone.

SOS Méditerannées meddelelser tegner et klart bilde av et pågående kappløp mellom NGO-ene og den libyske kystvakten om hvem som når frem til migrantene først.

FN-statistikk bekrefter saken. NTB-DPA-AFP skriver:

Lørdag kveld opplyste Libya-kontoret til FNs flyktningbyrå at den libyske kystvakten hadde plukket opp over 120 personer i Middelhavet og brakt dem tilbake til Libya.

«Ocean Viking» har kapasitet til å ta imot minst 200 migranter ombord, og kan således forventes å oppholde seg i det sentrale Middelhavet en stund til innen det kommer en forespørsel om en trygg havn i Europa.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.