Etter et teknisk opphold i Marseille satte «Ocean Viking» for ni dager siden igjen kursen for det sentrale Middelhavet, der det norske skipet, som drives av SOS Méditerranée, de siste dagene har plukket opp over 120 migranter i flere forskjellige operasjoner.

Som den franske NGO-en selv kunngjorde på Twitter, ble de første 25 migrantene, herunder to kvinner og tre barn, lørdag plukket opp fra en trebåt 28 nautiske mil fra kysten av Libya, etter å ha blitt oppdaget av rekognoseringsflyet «Seabird».

I en annen operasjon søndag hentet SOS Méditerranée opp 33 migranter til fra en annen trebåt i samme område, samt 58 til i atter en annen operasjon sent søndag kveld. Natten til mandag tok «Ocean Viking» seg av 13 til i en fjerde operasjon.

NGO-en melder at to personer og fire familiemedlemmer er blitt evakuert fra det norske skipet av medisinske grunner, og at det således befinner seg 123 migranter ombord.

La Repubblica melder at også en nyfødt er blitt evakuert.

Den italienske avisen kan også opplyse at det norske skipet «Geo Barents», som drives av Leger Uten Grenser og ifølge Marine Traffic nå befinner seg utenfor Libya, mandag morgen hentet opp seks personer fra en synkeferdig glassfiberbåt.

I henhold til Marine Traffic befinner «Ocean Viking» seg i øyeblikket litt sør Lampedusa.

Til den italienske øya Lampedusa ikke langt fra det afrikanske kontinentet fortsetter ellers de stadige ilandstigningene av migranter. Natten til mandag kom det 108 migranter, hovedsakelig fra Tunisia og Egypt, men også noen fra Nigeria og Libya, i tre forskjellige båter. 880 personer befinner seg i mottaket på øya, som normalt har kapasitet til drøyt 200.

Hittil i år er det kommet 43.354 migranter til Italia, hvorav 18.809 er kommet sjøveien fra Libya, og 14.560 sjøveien fra Tunisia skriver La Repubblica.

I samme tidsrom har Libyas kystvakt avskåret ca. 24.000 migranter som har forsøkt å komme seg til Europa.

Det betyr at kappløpet mellom NGO-ene og den libyske kystvakten pågår fremdeles. SOS Méditerranée meldte søndag at de på avstand hadde sett den libyske kystvakten avskjære to migrantbåter som var blitt oppdaget av et luftfartøy.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.