Foto: Julia Schaefermeyer / SOS Méditerranée.

Det norske skipet «Ocean Viking» forlot søndag kveld den libyske søk- og redningssonen, og har bedt italienske og maltesiske myndigheter om en trygg havn for de 104 migrantene som fredag ble plukket opp fra en gummibåt i Middelhavet utenfor Libya.

Det går frem av en en pressemelding SOS Méditerranée, som driver «Ocean Viking» sammen med Leger Uten Grenser, har offentliggjort mandag morgen.

“We hope a solution for a swift disembarkation of the 104 survivors will be found by maritime authorities with the support of EU member states, in accordance with the law” – says Louise Guillaumat, SOS MEDITERRANEE’s Deputy-Director of Operations.

Skipet takket fredag nei til libyske myndigheters tilbud om å legge til kai i Tripoli.

Etter operasjonen sist fredag hadde skipet seilt frem og tilbake utenfor kysten av det nordafrikanske landet, innen det altså satte kursen nord-nordøstover i går kveld. I øyeblikket befinner «Ocean Viking» seg mellom Lampedusa, Malta og Sicilia.

Det norske migranttransportskipet har nylig satt henholdsvis 176 og 182 migranter i land i Taranto og Messina i Italia, og kunne således forventes å hente opp migranter fra en gummibåt til innen det satte kursen nordover.

Men kanskje har libyske myndigheters inngripen forpurret slike planer. Det italienske nyhetsbyrået ANSA meldte søndag ettermiddag at den libyske kystvakten søndag morgen hadde stanset 107 migranter fra forskjellige afrikanske land som hadde lagt ut fra Zuwarah i gummibåter, og tatt dem med tilbake til Libya.

Det er lett å tenke seg at disse migrantene ble satt på havet med utsikter til å bli plukket opp av «Ocean Viking». Som det gikk frem av en videoreportasje Corriere della Seras Midtøsten-korrespondent Lorenzo Cremonesi gjorde ombord på et libysk kystvaktfartøy i sommer, forespeiles migrantene at NGO-skip er i nærheten når smuglerne sender dem avgårde.

I mellomtiden fortsetter båtmigranter å ta seg til det italienske fastlandet på egenhånd. La Repubblica skriver mandag at 64 migranter fra Iran, Irak og Syria i grålysningen mandag morgen ble funnet grunnstøtt i en femten meter lang seilbåt mellom Bova Marina og Palizzi i regionen Calabria på den italienske tåspissen.

Sist natt kom det også 50 migranter, 48 pakistanere og to afghanere, i en seilbåt til Santa Maria di Leuca i regionen Puglia, nederst på spissen av den italienske hælen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 399 til 250 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.