Det norskregistrerte skipet «Ocean Viking», som i løpet av de to siste døgnene har plukket opp 176 migranter i Middelhavet nord for Libya, befinner seg i skrivende stund omtrent midtveis mellom Lampedusa og Malta etter å ha bedt om en trygg havn.

«Ocean Viking», som drives av NGO-ene SOS Méditerranée og Leger Uten Grenser, venter på at enten Malta eller Italia skal tilby skipet en trygg havn, melder InfoMigrants – et nettsted for migrasjonsnytt som drives i samarbeid mellom det italienske nyhetsbyrået ANSA, det tyske nyhetsbyrået Deutsche Welle og den franske mediegruppen Médias Monde, som blant annet omfatter France 24 og Radio France International.

«We ask Malta and Italy to step up with a dignified disembarkation for all 176 people onboard,» MSF said on Twitter, adding that the ship had turned down an invitation to return the migrants to Libya.

SOS Méditerranée kunngjør på sine egne nettsider at «Ocean Viking» takket nei til en havn i Libya, etter at den libyske redningssentralen tilbød skipet å legge til kai der til lands da NGO-en tok kontakt.

The Ocean Viking as per maritime law has requested a Place of Safety (PoS) to disembark the 176 rescued people, to the Libyan JRCC. As the Libyan authorities indicated Tripoli as a Port of Disembarkation, we kindly declined as according to international law and conventions no place in Libya can be currently considered a Place of Safety.

Skipet har altså ikke bedt om en alternativ havn på det afrikanske kontinentet, til tross for at Tunisia ligger nærmere det aktuelle havområdet enn såvel Malta som Lampedusa.

SOS Méditerranées talsmann Frederic Penard appellerer også til EU om å finne en løsning for de 176 migrantene ombord, skriver La Repubblica. Organisasjonens nestleder Sophie Beau er utålmodig med unionen:

«Dette er den fjerde gangen siden Ocean Viking begynte sine operasjoner, at vi venter på å få tildelt en trygg havn for å sette i land menneskene vi har reddet. Hittil har ikke EUs regjeringer klart å opprette en mekanisme for ilandstigning som er i samsvar med havretten. Ad hoc-avtaler kan ikke være løsningen. Vi ber regjeringene om å få en slutt på denne uakseptable situasjonen.»

Den italienske avisen opplyser ellers at libyske maritime myndigheter for første gang har tatt kontakt med «Ocean Viking» med forespørsel om å komme en båt til unnsetning. Det norske skipet lette etter båten i ni timer uten resultat.

I mellomtiden fortsetter ilandstigningene av migranter som tar seg helt frem til Lampedusa på egenhånd. I grålysningen mandag morgen kom det ca. 200 personer i tre forskjellige båter til den lille øya ikke langt fra Afrika.

FNs høykommissær for flyktninger ber de europeiske landene om å gjøre mer for å beskytte de mindreårige blant migrantene, skriver La Repubblica.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂