«Geo Barents» under en redningsoperasjon i Middelhavet. Stillbilde: TG3 / RAI / Twitter.

Det norske skipet «Geo Barents», som NGO-en Leger uten grenser (MSF) bruker til å transportere migranter til Italia, har tirsdag ettermiddag forlatt havnen i La Spezia i Nord-Italia etter å ha blitt holdt igjen der av italienske myndigheter siden lørdag, da skipet la til kai med 237 migranter ombord.

Bakgrunnen for oppholdet var at «Geo Barents» hadde gjennomført tre operasjoner der migranter var blitt tatt ombord i skipet før det la til kai i Italia, til tross for at et nytt italiensk lovdekret som trådte i kraft ved nyttår, hadde forbudt NGO-skipene å gjøre mer enn én operasjon innen de setter kursen for en trygg havn.

«Geo Barents» fikk forlate La Spezia etter at italiensk politi mandag hadde avhørt skipets kaptein i åtte timer, melder ANSA. Det norske skipet har igjen satt kursen for det sentrale Middelhavet, opplyser det italienske nyhetsbyrået.

Skipet ble tildelt en trygg havn for migrantene i Italia etter den første operasjonen, som fant sted i Middelhavet nord for Libya om ettermiddagen den 24. januar.

Underveis til La Spezia mottok «Geo Barents» i 4-tiden om morgenen den 25. januar en anmodning om å fra NGO-en Alarm Phone om å komme en annen migrantbår til unnsetning utenfor kysten av Libya. I 7-tiden samme morgen gjennomførte skipet dermed operasjon nummer to.

«Geo Barents» valgte å gripe inn fordi man ikke hadde visshet om at andre fartøy kunne hjelpe til, og fordi italienske myndigheter ikke hadde besvart en anmodning fra skipet om å gjennomføre en ekstra operasjon, skriver ANSA.

Den tredje operasjonen skjedde så i 12-tiden samme dag, da «Geo Barents» hentet opp migranter fra en gummibåt, ifølge Il Giornale etter at den var blitt observert av NGO-enes observasjonsfly «Sea Bird 2», som har base på Lampedusa.

Grafikk: Vesselfinder.

Etter ilandstigning av migrantene i La Spezia ble «Geo Barents» liggende i tre dager mens italienske myndigheter undersøkte om det norske skipet hadde gjort seg skyldig i brudd på det nye lovdekretet, hvilket ville ha vært ensbetydende med arrest. Men slik ble det altså ikke.

Italias regjering har med andre ord avstått fra å bruke noen jernneve mot NGO-ene, men i praksis har NGO-skipenes migrasjonstrafikk likevel avtatt betydelig. Av de snaut fem tusen migrantene som har kommet sjøveien til Italia i januar, er det kun ni prosent som har gjort det med NGO-skipenes hjelp.

Spørsmålet er om den statistikken holder når «Geo Barents» konsekvensfritt har opptrådt i strid med de nye reglenes intensjoner.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.