«Geo Barents» kommer til havnen i Catania på Sicilia den 6. november 2022 med 572 migranter ombord. Foto: Salvatore Cavalli / AP / NTB.

Italienske maritime myndigheter har torsdag kveld tatt det norske skipet «Geo Barents», som drives av Leger uten grenser (MSF), i arrest i 20 dager og ilagt en bot på 10.000 euro for brudd på den nye loven for NGO-skip som utfører rednings­operasjoner i Middelhavet.

Det er første gang Italia iverksetter sanksjoner i kraft av de nye reglene, melder Corriere della Sera.

Reglene ble innført i form av et lovdekret rett over nyttår, som torsdag ettermiddag er konvertert til permanent lov av et flertall på 84 mot 61 stemmer det italienske Senatet. Lovdekreter, som i prinsipp er påtenkt for nødsituasjoner, har en gyldighet på 60 dager og mister deretter lovs kraft med mindre parlamentet stadfester dem.

Arresten av «Geo Barents» fant sted på havnen i Ancona, dit det norske skipet for en uke siden la til kai med 48 migranter ombord. Ifølge MSF anfører havnemyndighetene i den italienske adriaterhavsbyen at NGO-en ikke har oppgitt alle de opplysningene som den nye loven krever i forbindelse med at NGO-skip ber om en trygg havn i Italia etter å ha utført en redningsoperasjon i Middelhavet.

Det er ikke kjent hvilke opplysninger havnemyndighetene savner fra MSF, men en av tingene NGO-ene i henhold til den nye loven skal ta rede på før ilandstigning, er om migrantene har til hensikt å be om internasjonal beskyttelse. Dette pålegget er blitt ignorert, men den italienske regjeringen har innført det med tanke på å kunne ansvarliggjøre NGO-skipenes flaggstater.

Ved gjentatt brudd på informasjonsplikten kan italienske myndigheter i kraft av den nye loven beslaglegge skipet.

Leger uten grenser overveier å utfordre sanksjonene fra italienske myndigheter rettslig, skriver Corriere della Sera.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.