Migranter på «Geo Barents» som ikke får gå i land, ber omverdenen om hjelp på havnen i Catania den 7. november 2022. Foto: Salvatore Cavalli / AP / NTB.

I alt 357 av de 572 migrantene om bord på det norske skipet «Geo Barents», som søndag la til kai på havnen i Catania på Sicilia, hadde mandag formiddag fått gå i land, etter at italienske myndigheter hadde identifisert de «sårbare» personene blant migrantene. 215 migranter er altså igjen på skipet.

«Geo Barents», som drives av NGO-en Leger uten grenser, har imidlertid ikke fått ordre om å forlate havnen ennå, melder Corriere della Sera. NGO-en har derimot blitt varslet om at manglende respekt for pålegg som måtte komme fra myndighetene, vil bli straffet med bøter på 50.000 euro, skriver den italienske avisens utsendte reporter Marta Serafini. Samme beskjed er gitt til «Humanity 1».

Flere av migrantene om bord på «Geo Barents« er grepet av panikk og psykologisk stress, advarte Leger uten grenser i 12-tiden mandag.

I 15-tiden kastet tre migranter seg på sjøen og forsøkte å svømme til land, men ble plukket opp av havnepersonell og brakt til moloen. Italienske myndigheter har til hensikt å ta dem med tilbake til skipet.

I 16-tiden kunne man høre rop om hjelp fra «Geo Barents», skriver Serafini. Pressebilder viser også migranter på skipet som viser frem plakater med bønn om hjelp.

I 18-tiden meddelte besetningen på NGO-skipet at det ikke kommer til å forlate havnen i Catania.

Samtidig befinner det tyske NGO-skipet «Humanity 1» seg fortsatt i den samme havnen, etter at kaptein Joachim Ebeling nektet å etterkomme regjeringens ordre om å dra sin vei, og NGO-en SOS Humanity varslet at den ville saksøke regjeringen.

Mandag har kun fem av de 35 gjenværende migrantene om bord tatt til seg næring, skriver Corriere della Sera.

I mellomtiden ligger det norske skipet «Ocean Viking», som drives av den franske NGO-en SOS Méditerranée, utenfor kysten av Sicilia med 234 migranter om bord.

EU-kommisjonen har mandag formiddag meddelt Italia at det er en «moralsk og rettslig plikt å redde mennesker på sjøen», men uten å ta direkte til motmæle mot Italias selektive ilandstigninger.

Italias statsminister Giorgia Meloni har ellers møtt sin tyske kollega Olaf Scholz i Sharm el-Sheikh mandag, der det årlige klimatoppmøtet åpnet søndag. De to regjeringssjefene diskuterte blant annet situasjonen med migrantstrømmen.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.