Personell fra NGO-skipet «Humanity 1» kommer migranter i en gummibåt til unnsetning i Middelhavet den 24. oktober 2022. Foto: Max Cavallari / SOS Humanity / Twitter.

NGO-skipene «Humanity 1» og «Ocean Viking», som seiler i Middelhavet med henholdsvis 180 og 234 migranter ombord, har begge nærmet seg kysten av Sicilia til tross for at Italias innenriks­departement har kunngjort at skipene ikke er velkomne i italiensk farvann.

Dermed tegner det til å bli en ny nervekrig mellom den italienske regjeringen og NGO-ene som transporterer migranter over Middelhavet – tre år etter at Matteo Salvini gikk av som innenriksminister i Giuseppe Contes regjering.

Det tyske skipet «Humanity 1», som drives av den tyske NGO-en SOS Humanity, befinner seg like utenfor Sicilias nest største by Catania, mens det norske skipet «Ocean Viking», som drives av den franske NGO-en SOS Méditerranée befinner seg et stykke utenfor Agrigento, viser data fra Vesselfinder.

Begge skipene har bedt både Malta og Italia om en trygg havn for migrantene ombord, som har blitt plukket opp i Miiddelhavet utenfor Afrika dagene i forveien, men så langt har forespørslene vært forgjeves, melder Il Giornale.

Italia har ikke til hensikt å gi skipene adgang til havnene uten forutgående kommunikasjon med skipenes flaggstater Tyskland og Norge, skriver den italienske avisen.

Den italienske innenriksminister Matteo Piantedosi har skissert hva som blir den nye regjeringens linje: å holde NGO-skipene unna Italias havner.

For NGO-ene er tiden for åpne havner forbi. Men fra Europa kommer det formaninger fra skipenes flaggstater. (…) Og det er disse innenriksminister Piantedosi har henvendt seg til for å minne dem om forpliktelsene deres.

Den italienske regjeringen vil heretter bare la migrantene gå i land dersom skipenes flaggstater erklærer at de er rede til å ta imot en viss kvote av dem, skriver Il Giornale.

Hittil har det ikke kommet noen svar hverken fra Tyskland eller Norge på noten som utenriksdepartementet har sendt de to landenens ambassader. Derfor vil ikke Italia slippe skip med utenlandske flagg som transporterer ulovlige migranter uten dokumenter, inn i sitt territorialfarvann.

Italia har ikke desto mindre evakuert en mindreårig fra «Humanity 1» som hadde store smerter.

I mellomtiden fortsetter ilandstigningene av migranter som klarer å komme seg til kysten av Italia for egen maskin. I de sydlige Calabria- og Puglia-regionene har det kommet flere hundre migranter, blant annet fra Tyrkia, de siste dagene.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.