«Ocean Viking». Stillbilde: SOS Méditerranée / Twitter.

Migrantskipene «Ocean Viking» og «Humanity 1» opptrer ikke i samsvar med «ånden til europeiske og italienske regler for grense­sikkerhet og bekjempelse av ulovlig innvandring», og derfor vurderer Italias regjering å nekte dem adgang til italiensk farvann, heter det i et rundskriv som den nyutnevnte innenriks­minister Matteo Piantedosi har sendt til politiet og kystvakten i Italia.

I diplomatiske noter til de to skipenes flaggstater Norge og Tysklands ambassader har det italienske utenriks­departementet med en likelydende formulering gitt beskjed om at skipenes opptreden er uakseptabel, melder Corriere della Sera.

I henhold til italienske myndigheter opptrer migrant­skipene systematisk i total autonomi og uten koordinering med rednings­myndigheter hverken i Libya, Malta eller Italia, som kun får beskjed etter at de har gjennomført sine operasjoner, skiver den italienske avisen.

«Ocean Viking» og «Humanity 1», som begge bidrar til migrant­trafikken til Italia, navigerer for tiden i Middelhavet med tilsammen 300 migranter ombord.

Det italienske innenriks­departementet vurderer også å nekte de to skipene adgang til italiensk farvann av hensyn til statens sikkerhet, ro og orden.

Det ser altså ut til at innenriks­minister Matteo Piantedosi vil legge seg på en linje som ikke er svært forskjellig fra den Lega-leder og nåværende samferdsels- og vise­stats­minister Matteo Salvini fulgte i sin tid som innenriks­minister i Giuseppe Contes første regjering – der Piantedosi var stabssjef i departementet Salvini ledet.

Salvini roser da også Piantedosi for initiativet, skriver Corriere della Sera.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.