Grafikk: Vesselfinder.

Mens de tre NGO-skipene «Geo Barents», «Ocean Viking» og «Humanity 1» ligger rett utenfor østkysten av Sicilia med til sammen litt under 1000 migranter om bord, pågår et politisk spill om migrantene både i Italia og EU.

Av den italienske statsminister Giorgia Melonis besøk i EU-hovedkvarteret og utenriksminister Antonio Tajanis nylige besøk hos Tysklands statsminister Olaf Scholz avtegnes et bilde der både Brussel og Berlin legger press på Roma for at Italia skal la migrantene gå i land.

Den italienske regjeringen viser imidlertid klar vilje til å trenere avgjørelsen om migrantenes videre skjebne, og Tajani gav Scholz klar beskjed, opplyser Il Messaggero.

«Når et skip ber om å få legge til kai, vil vi vite hvem som er om bord. Det er et spørsmål om nasjonal sikkerhet», sa Tajani på slutten av møtet med Scholz i Berlin. Han presiserer at Italia av Tyskland og andre partnere «kun har bedt om at de respekterer reglene. Vi har gjort det offisielt og svært høflig, men med fasthet».

Tajani forsvarte den samme linjen også overfor Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock, skriver Roma-avisen. Bortsett fra skipet «Humanity 1» handler ikke dette om Tyskland, men om temaet innvandring, og hvis vi har en klar melding å gi, så gjør vi det, sier den italienske utenriksministeren.

Giorgia Melonis talsmann Luca Ciriani oppsummerer den italienske statsministerens linje på denne måten:

«Italia kan ikke bli en nødhavn for alle migranter». Og derfor «kan ikke Tyskland hjerpe migranter til havs uten å varsle italienske myndigheter, for deretter å si at «vi har et humanitært problem, men det må dere ta dere av.»

Meloni må bestemme seg for om hun er statsminister eller provokatør, kommenterer Lars Castellucci, som representerer det sosialdemokratiske partiet SPD i den tyske Forbundsdagen, ifølge La Repubblica.

Foto: Facebook.

Italias samferdselsminister Matteo Salvini, som i sin tidligere rolle som innenriksminister holdt en hard linje mot båtmigrasjonen, er ikke uventet noe hardere også i sin tale. Et bilde av «Ocean Viking» som Salvini har postet til Twitter, ledsages av denne teksten: «Hvor burde et norsk skip dra? Til Norge, ganske enkelt.»

EU-kommisjonens talskvinne Anita Hipper står på at det er en moralsk og juridisk plikt å redde mennesker i havsnød, og formaner Italia til å komme migrantene på «Humanity 1» til unnsetning straks. Men ingen av disse er i havsnød, repliserer Italias utenriksminister Tajani.

Den franske innenriksminister Gérald Darmanin sier at Frankrike kan ta imot noen av migrantene hvis Italia lar dem gå i land, skriver Corriere della Sera.

I mellomtiden øker antallet migranter som klarer å komme seg sjøveien helt til Italia på egen hånd, sist uke var antallet 6270, melder Italias største avis.

 

Meloni: – NGO-skip som flagg­statene ikke tar ansvar for, er pirater

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.