Giorgia Meloni. Stillbilde: Sky TG 24 / Facebook.

I et brev fra Giorgia Meloni til Olaf Scholz skriver den italienske statsministeren til sin tyske kollega at hun er «forbauset» over at Tyskland gir store pengebeløp til NGO-er som legger til rette for migranter i Italia og i Middelhavet.

Brevet, som Meloni sendte til Scholz på lørdag, er mandag blitt offentliggjort av Corriere della Sera.

«Kjære Olaf» innleder Meloni med formell hjertelighet, men mellom linjene kan man fornemme betydelig irritasjon hos den italienske statsministeren:

«Det er med forbauselse jeg har fått vite at din regjering uten koordinasjon med Italias regjering har besluttet å gi betydelig pengestøtte til NGO-er som tar imot illegale migranter i Italia eller gjør redningsarbeid i Middelhavet.»

Hun anklager i praksis Tyskland for upassende innblanding i Italias saker, og ber nærmest tyskerne holde seg til sine egne:

Melonis første anklagepunkt er hvorfor ikke Tyskland heller arbeider for å hjelpe migranter «på tysk jord istedenfor i Italia».

Med støtten til NGO-er i Middelhavet inviterer Tyskland flere migranter til å komme, mener Meloni:

«Det er velkjent at nærværet av NGO-er på havet har som direkte konsekvens at flere sjøudyktige båter legger ut, og det resulterer ikke bare i en økt belastning for Italia, men øker også risikoen for enda flere tragedier på havet.»

Migrasjonstrykket er nå formidabelt, og det som trengs, er «strukturelle løsninger», skriver Meloni.

Den italienske statsministeren – som har holdt en til henne å være uvanlig dempet og institusjonell stil etter valgseieren for nøyaktig ett år siden – avholdt seg først fra å ta ordet i NGO-saken. Det gjorde ikke Lega-leder Matteo Salvini eller forsvarsminister Guido Crosetto (FdI), som begge kalte Tysklands opptreden uvennlig.

Melonis brev til Scholz i det som tegner til å bli en diplomatisk krise mellom Italia og Tyskland, slutter med en invitasjon til et oppklaringsmøte. En sjanse byr seg også når Italias utenriksminister Antonio Tajani (FI) besøker Tyskland på torsdag, der han har til hensikt å be om forklaringer.

På den europeiske scenen er en mulig dato for videre oppklaring neste møte i EU-rådet den 5. oktober.

Den første responsen fra tysk side er uhyre knapp, og lyder: «Det vil komme et svar på brevet», skriver Corriere della Sera.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.