NGO-skipet «Humanity 1» plukker opp migranter fra en gummibåt i Middelhavet den 24. oktober 2022. Foto: Max Cavallari / SOS Humanity / Twitter.

I et brev til den italienske regjeringen ber den tyske regjeringen om at Italia snarest yter hjelp til migrantene ombord på skipet «Humanity 1», som seiler under tysk flagg og drives av den tyske NGO-en SOS Humanity.

«Humanity 1», som har 179 migranter ombord og i øyeblikket befinner seg rett utenfor August på Sicilia, har forgjeves bedt Malta og Italia gjentatte ganger om en trygg havn for migrantene.

Italias regjering har i mellomtiden gjort det klart at noe slikt ikke kommer på tale med mindre skipets flaggstat, altså Tyskland, tar ansvar for migrantene.

I brevet til Italia understreker Tysklands regjering at det viktigste er å redde liv og at «de sivile organisasjonene som redder migranter, gir et viktig bidrag til livredning i Middelhavet», skriver Il Fatto Quotidiano.

«Ifølge opplysninger fra SOS Humanity om skipet «Humanity 1», som seiler under tysk flagg, befinner det seg i øyeblikket 104 uledsagede mindreårige ombord. Mange av dem har behov for legehjelp.» «Vi har bedt den italienske regjeringen om å yte hjelp raskt», avslutter brevet.

Italias innenriksdepartementet har sendt en offisiell note til Tysklands ambassade med anmodning om en detaljert redegjørelse for situasjonen ombord på NGO-skipet innen det blir tatt noen beslutninger, opplyser den italienske avisen.

Departementet har spesielt bedt om snarest å få detaljerte opplysninger om personene ombord på skipet, om havområdene skipet har operer i, om det finnes sårbare personer ombord og om det allerede er blitt fremsatt begjæringer om internasjonal beskyttelse.

Italia kommer ikke til å ta byrden med migranter som er plukket opp i havet av fremmede lands skip, som dertil opererer systematisk, uten noen forutgående avtale med myndighetene, sier Italias innenriksminister Matteo Piantedosi i et intervju med Corriere della Sera.

Italias statsminister Giorgia Meloni har på sin side sagt at NGO-skip som flagg­statene ikke tar ansvar for, er pirater.

 

Meloni: – NGO-skip som flagg­statene ikke tar ansvar for, er pirater

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.