«Ocean Viking». Stillbilde: SOS Méditerranée / Twitter.

Norge har ikke noe ansvar for personer på skip som seiler under norsk flagg i Middelhavet, heter det i et brev fra den norske ambassaden til den italienske regjeringen, som nekter å la migrantene ombord på de to norske skipene «Geo Barents» og «Ocean Viking» få gå i land i Italia.

Ifølge norske utenriksmyndigheter er det landet som er ansvarlig for søk- og redningssonen der redningsoperasjonen har funnet sted, som har ansvaret for migranter som reddes på havet, melder Avvenire. Men siden Libya ikke er et sikkert land, faller ansvaret i stedet på statene med tilgrensende søk- og redningssoner, altså Malta og Italia, skriver den italienske avisen.

Norges ambassadør til Italia, Johan Vibe, bekrefter Norges ansvarsfraskrivelse i en e-post til nyhetsbyrået Reuters, opplyser RAI News.

Brevet fra den norske ambassaden kommer som svar på en diplomatisk note fra Italia, der den italienske regjeringen sier at den ikke vil la migrantene på de to skipene få gå i land uten noen forutgående avtale med flaggstaten, altså Norge.

Det neste trekket fra Italias regjering forventes å bli et krav om at migrantene på NGO-skip søker asyl ombord før de får gå i land, slik at ansvaret for asylprosessen faller på flaggstatene, skriver La Repubblica.

 

Meloni: – NGO-skip som flagg­statene ikke tar ansvar for, er pirater

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.