Matteo Piantedosi. Stillbilde: Italias innenriksdepartement / YouTube.

For å redusere migrant­trafikken over Middelhavet overveier det italienske innenriks­departementet å konfiskere NGO-skip som systematisk samler opp migranter på havet for deretter å sette kursen for Italia.

Det kom frem etter et møte tirsdag mellom Italias innenriksminister Matteo Piantedosi og gruppelederne i partiene som utgjør statsminister Giorgia Melonis koalisjonsregjering, melder TGCOM24.

Innenriksdepartmentet vurderer også å ilegge bøter på opp mot 50.000 euro for migranttrafikk som skyldes operasjoner til havs som ikke er koordinert med myndighetene i de aktuelle havområdenes søk- og redningssoner. Migrantskip som kommer til Italia, har normalt plukket opp migrantene i Libyas eller Maltas søk- og redningssoner.

Slike administrative forføyninger ventes å være mer effektive enn forsøk på straffeforfølgelse av de ansvarlige for NGO-skipene, som ikke har vært noen suksess tidligere.

Innenriksminister Piantedosi har også luftet tanken om at NGO-skip kan få legge til kai på den betingelse at migrantene kan transporteres med luftbro til skipenes flaggstater.

Ideen om konfiskasjon av NGO-skip kommer etter situasjonen med de tre migrantskipene «Ocean Viking», «Geobarents» og «Humanity 1», som i ukene som gikk befant seg utenfor kysten av Sicilia med i alt rundt 1000 migranter ombord.

Italia unnlot lenge å gi skipene en trygg havn for migrantene, for deretter å la «Geobarents» og «Humanity 1» få legge til kai slik at kvinner og mindreårige kunne gå i land. Noen dager senere fikk de gjenværende også gå i land på grunn av det italienske helsemyndigheter mente var en alvorlig psykologisk risiko for de resterende migrantene på de to skipene.

«Ocean Viking» endte til slutt med å legge til kai i Toulon i Frankrike, og utløste med det en diplomatisk krise mellom Frankrike og Italia.

Temaet migrasjon kommer opp på en ekstraordinært møte mellom EUs innenriksministre den 25. september.

I mellomtiden har Matteo Piantedosi altså lagt seg på en migrasjonspolitisk linje som ikke er vært forskjellig fra den Matteo Salvini holdt mens han var innenriksminister i Giuseppe Contes regjering i 2018 og 2019.

Statistikken fra Salvinis tid viser at migrasjonsstrømmen ikke stanser på den måten, men at den reduseres betydelig fordi skipene ikke får gå uforstyrret i skytteltrafikk.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.