Foto: SOS Méditerranée / Twitter.

NTB gjør så godt de kan for å fremstille Italia som den store skurken i migrantsaker i forkant av denne fredagens innenriksministermøte i Brussel, der temaet står på dagsorden.

Nå hevder man at «Ocean Viking» hadde plukket opp migranter utenfor kysten av Italia under operasjonene som fant sted før Italia avviste å gi skipet en trygg havn for migrantene:

Italia nektet skipet å legge til kai, til tross for at det hadde plukket opp en rekke migranter utenfor landets kyst. Det endte med at skipet la til kai i Frankrike. Flere av de reddede migrantene skal tas inn av Norge.

Den 27. oktober, like etter at operasjonene hadde funnet sted, opplyste SOS Méditerranée – den franske NGO-en som driver det norske skipet – på sine egne nettsider hva som var hendt:

Between October 22 and October 26, the Ocean Viking rescued 234 women, children and men, including over 40 unaccompanied minors, found in grave and imminent danger of being lost at sea on six unseaworthy boats, dangerously overcrowded.

Men operasjonene fant sted i Libyas og Maltas søk- og redningssoner (SAR):

Three operations occurred in the Libyan Search and Rescue Region (SRR) and three in the Maltese SRR.

Og det var de maritime redningsmyndighetene i disse to landene som ble kontaktet i forbindelse med operasjonene:

For each search and rescue operations performed by SOS MEDITERRANEE, the Ocean Viking contacted multiple times the maritime authorities responsible for the Search and Rescue Region where the distress cases were reported or spotted, namely the Libyan and Maltese MRCCs.

Så hvordan kan man forsvare NTBs påstand?

Eneste halmstrå er at en av de seks operasjonene fant sted 36 nautiske mil, eller snaut 67 kilometer, unna Lampedusa, den lille italienske øya omtrent midtveis mellom Tunisia og Malta – som altså ligger nærmere Afrika enn Sicilia (der Italias SAR stikker litt sør). Men stedet det gjaldt, ligger i internasjonalt farvann og er ikke en del av Italias søk- og redningssone.

Stedene for «Ocean Vikings» operasjoner i tiden 22.–26. oktober. Grafikk: SOS Méditerranée.

Søk- og redningssoner til havs. Grafikk: InfoMigrants.

Ved å benytte uttrykket «utenfor landets kyst» vekkes assosiasjoner til fastlandet, eller i det minste Sicilia, og slik insinuerer NTB at migrantene åpenbart var et italiensk ansvar.

* * *

Det er i det hele tatt svært lett å se at NTB har en konstant brodd mot Italias nye regjering, og ikke bare for det konstante maset om at Meloni liksom er Mussolinis gjenferd.

Fenomenet kommer også til uttrykk ved å lage en sak på at statsminister Giorgia Meloni har saksøkt forfatteren og journalisten Roberto Saviano for ærekrenkelser, etter at denne hadde kalt henne og Matteo Salvini for «jævler» og tillagt dem ansvar for at et seks måneder gammelt afrikansk barn døde på havet.

Saviano omtales i tittel og tekst som «gravejournalist», hvilket er rett nok, men det var ikke den siden ved ham som kom frem i denne saken. Det spiller mindre rolle. Pluss- og minusord brukes konsekvent for alt det er verdt, og alltid i favør av de «riktige» personene – slik har NTB holdt på i årtier.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.