«Sea Watch 3» utenfor kysten av Malta den 3. januar 2019. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / Scanpix.

Mens det nederlandskregistrerte migrantskipet «Sea Watch 3» tilhørende den tyske NGO-en Sea Watch på tredje døgnet ligger oppankret rett utenfor havnen i Siracusa på Sicilia, pågår en nervekrig mellom Italias regjering om migrasjonsvennlige krefter om hva som skal skje med de 47 migrantene ombord.

Italias innenriksminister og visestatsminister Matteo Salvini anklager kapteinen på «Sea Watch 3» for ikke å ha fulgt ordrer om å ha lagt til kai ved nærmeste havn, som åpenbart befant seg på det afrikanske kontinentet gitt at migrantene ble plukket opp utenfor kysten av Libya. På den måten har han utsatt migrantene for risiko, og dermed er det en sak for påtalemyndigheten, hevder Salvini ifølge Corriere della Sera.

Salvini anklager også tre italienske parlamentarikere – Nicola Fratoianni, Stefania Prestigiacomo og Riccardo Magi – for tilrettelegging av ulovlig immigrasjon etter at de i strid med myndighetenes forbud dro på besøk ombord på NGO-skipet for å ta til orde for at migrantene får gå i land. Hvis innenriksministeren virkelig er av den oppfatningen, får han anmelde oss, lyder Magis kommentar.

Det hittil friskeste utspillet i saken kommer imidlertid fra Salvinis vise­stats­minister­kollega og Femstjerners­bevegelsens leder Luigi Di Maio.

Luigi Di Maio. Foto: Tony Gentile / Reuters / Scanpix.

Den italienske regjeringen undersøker nå mulighetene for å ta NGO-skipet i arrest og bringe migrantene ombord til Nederland, som er skipets flaggstat, uten engang å registrere dem i Italia, uttaler Di Maio til italiensk fjernsyn.

Skipet er Nederlands ansvar, og mannskapet ombord er gjenstand for landets suverenitet. Hvis skipet kan være på havet og utfordre Italia hver eneste dag, er det nettopp takket være flagget som det har fått av Nederlands regjering,

skriver Di Maio på Facebook.

Han får støtte av sin partifelle Alessandro Di Battista, som sier at migrantene kan få gå i land, for deretter å bli satt på et fly til Amsterdam. Slik kan det fremkalles et diplomatisk sammenstøt med EU, som gir blaffen i Italia og ikke tar ansvar, sier Di Battista.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂