Foto: Sea Watch / Twitter.

Skipet «Sea-Watch 3» kom i 18-tiden onsdag ettermiddag til havnen i Augusta på Sicilia med 363 migranter, skriver Il Manifesto, som har sin egen reporter ombord.

Fartøyet, som tilhører den tyske NGO-en Sea Watch, kom til Italia etter at italienske myndigheter tirsdag hadde tilbudt en trygg havn for migrantene, som nesten alle kommer fra Afrika sør for Sahara.

Klarsignalet ble gitt etter at «Sea-Watch 3» i tiden 26. til 28. februar hadde plukket opp migrantene i Middelhavet nord for Libya i fem forskjellige operasjoner. Det ville være et viktig signal fra Italias nye regjering å gi migrantene en havn, uttalte Sea Watch på et tidspunkt da en foreløpig forgjeves anmodning var blitt sendt både til Malta og Italia.

Migrantene på det tyske NGO-skipet kommer fra Sudan, Mali, Elfenbenskysten, Burkina Faso, Kamerun, Ghana, Guinea, Niger og Nigeria, opplyser Il Manifesto. Flere av dem er i familie, men det skal også være 120 uledsagede mindreårige blant migrantene.

Disse mindreårige får tilbringe karantenetiden på land, mens de voksne overføres til karanteneskipet «Rhapsody» i den sicilianske havnen. Der befinner det seg fra før også migranter i karanteneskipet «Splendid», som mottok migranter NGO-en Salvamento Maritimo Humanitario hadde plukket opp i Middelhavet med skipet «Aita Mari».

Nyheten om tildelingen av en italiensk havn ble kunngjort for migrantene i 8-tiden onsdag morgen, skriver reporter Giansandro Merli. Migrantene brøt spontant ut i glede, og ropte gjentatte ganger «Bouza! Bouza!», et utbrudd som betyr «Vi klarte det!». Det hører da også til sjeldenhetene at migranter fra sør for Sahara blir returnert til hjemlandene fra Europa.

Samtidig har den administrative domstolen i Palermo på Sicilia frigitt skipet «Sea-Watch 4», som har befunnet seg i administrativ arrest i seks måneder. Det norske skipet «Ocean Viking» befinner seg ved sin base i Marseille etter karantene i Italia, og kan snart ventes å være tilbake i havområdet utenfor Libya.

Det virker ellers som om Italias nye statsminister Mario Draghi vil følge omtrent den samme politikken på migrasjonsfeltet som forgjengeren Giuseppe Conte. Lega-leder Matteo Salvini, som normalt er høyt på banen i slike saker, har ligget forholdsvis lavt etter at partiet hans besluttet å bli en del av Draghi-regjeringens parlamentariske grunnlag.

Ta imot og send videre, synes å være den nye statsministerens metode. La Repubblica skriver at Draghi har bedt EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen om mer solidaritet fra de andre medlemslandene i unionen. Salvini har bare ymtet forsiktig frempå at man burde oppgi «de åpne havnenes strategi».

Det siste kan vise seg å bli vanskelig, for i mellomtiden har et flertall i det italienske Deputertkammerets utenrikskomité vedtatt å foreslå en tilføyelse til statuttene for den internasjonale straffedomstolen i Haag som vil gjøre blokade av migranter på havet til en internasjonal forbrytelse.

Venstresiden og Fem stjerner stemte for forslaget og Fratelli d’Italia stemte imot, mens resten av høyresiden avstod fra å stemme. For oss er den som forsvarer sine egne grenser en patriot, ikke en internasjonal forbryter, det er snarere menneskesmuglerne som er internasjonale forbrytere, kommenterer Andrea Delmastro, som representerer FdI i utenrikskomiteen.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.