Mannskaper fra «Ocean Viking» har kommet en gummibåt med migranter til unnsetning utenfor kysten av Libya den 18. februar 2020. Foto: Hannah Wallace Bowman / Leger Uten Grenser via Reuters / Scanpix.

Det norske skipet «Ocean Viking», som drives av NGO-ene SOS Méditerranée og Leger Uten Grenser, har i uken som gikk plukket opp 272 migranter i Middelhavet nord for Libya. Italias innenriksdepartement har tilbudt skipet en trygg havn i Pozzallo på Sicilia, hvor migrantene forventes å stige i land søndag.

For å unngå at migranter som måtte ha blitt smittet med coronaviruset Covid-19, skal utgjøre en smittefare for andre, har innenriksdepartementet også bestemt at de 272 migrantene skal settes i karantene på stedet, mens mannskapet må bli igjen ombord på «Ocean Viking» så lenge italienske helsemyndigheter foretar sine undersøkelser.

Migrantene ble hentet opp fra Middelhavet i tre forskjellige operasjoner tirsdag og onsdag, skriver La Repubblica.

I den første båten som ble kommet til unnsetning, var det 98 personer ombord (én kvinne, 82 menn og 15 mindreårige, hvorav 14 uledsagede), i den andre 84 (63 menn og 21 mindreårige) og i den tredje 92 (11 kvinner, 53 menn og 23 mindreårige, hvorav 19 uledsagede og fem yngre enn fem år).

Det er ikke oppgitt nasjonaliteter for de 272 migrantene, men etter fotografiene å dømme kommer de fra Afrika sør for Sahara.

Det er et åpent spørsmål hva slags smittefare migranter fra sør for Sahara vil kunne utgjøre, ikke minst fordi det hefter usikkerhet både ved virusets dødelighet og potensial for spredning i regionen.

Kina har mange aktiviteter i Afrika, hvor systemene for reduksjon av smittefare ikke er godt utviklet.

Foruten «Ocean Viking» driver også «Sea Watch 3» migranttransport i Middelhavet i disse dager.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 399 til 250 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.