Nytt

«Sea Watch 3». Foto: Chris Grodotski / Sea-Watch.org.

Den tyske NGO-en Sea Watch, som for ti dager siden plukket opp 32 migranter i Middelhavet, har ikke fått klarsignal fra noe europeisk land til å gå i havn med sitt nederlandskregistrerte fartøy «Sea Watch 3», melder Avvenire.

Havnene i Europa er også stengt for det tyskregistrerte skipet «Sea Eye», hvor det befinner seg 17 migranter som er blitt plukket opp i Middelhavet av den tyske NGO-en med samme navn, skriver den italienske avisen.

Malta, Italia, Spania, Tyskland og Nederland har de siste dagene nektet å hjelpe dem, og ombord på «Sea Watch 3» og «Sea Eye» pågår en humanitær odyssé. Situasjonen minner mye om krisene som i sommer holdt i sjakk skipene «Aquarius», «Open Arms» og «Lifeline» tilhørende internasjonale NGO-er, samt fiskerfartøyene «Sarost5» og «Nuestra Madre de Loreto», som måtte vente i flere dager før de fikk ly i en havn.

«Sea Eye». Foto: sea-eye.org.

Etter at Italia stengte havnene for alle NGO-enes migrantskip, har Spania ved flere anledninger latt migranter Italia ikke ville ha, få stige i land i spanske havner.

Men selv om det ikke sies høyt, ser altså nå Spania omsider ut til å følge Italias eksempel hva NGO-er angår, selv om den spanske redningstjenesten fortsatt befordrer migranter som legger ut fra Marokko, over Gibraltarstredet og Alboransjøen.

Heller ikke NGO-enes eller fartøyenes hjemland legger ut velkommenmatten for migrantene på «Sea Watch 3» eller «Sea Eye», som kommer fra Afrika sør for Sahara og har lagt ut fra Libya.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) appellerer til Europa – enn så lenge forgjeves – om å gi de to skipene en havn, og viser til at det er meldt om dårlig vær med høye bølger de kommende dagene.

 
 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!