Mens det nederlandsk­registrerte fartøyet «Sea Watch 3» tilhørende den tyske NGO-en Sea Watch fremdeles ligger i arrest på havnen i Catania på Sicilia etter affæren med de 47 migrantene i slutten av januar, vender en annen tysk NGO tilbake til det sentrale Middelhavet.

Denne gangen er det organisasjonen Sea Eye som setter kurs for søk- og redningssonen nord for Libya med sitt fartøy, som er blitt omdøpt til «Alan Kurdi» – navnet på den tre år gamle gutten som ble fotografert mens han lå død på en tyrkisk strand i 2015.

La Repubblica skriver lørdag:

Skipet til den tyske NGO-en Sea Eye, som for noen dager siden ble omdøpt i nærvær av Alans far, dro i natt ut fra havnen i Palma på den spanske øya Mallorca med kurs for det sentrale Middelhavet etter et teknisk opphold. Dette er det eneste «frie» gjenværende humanitære skipet som nå gjenopptar patruljeringen av den libyske søk- og redningssonen, som er blitt fullstendig udekket etter at «Sea Watch» ble tatt i arrest

For NGO-bransjen er det åpenbart viktig å holde oppe presset på den italienske regjeringen, som har redusert ilandstigningene av migranter på sitt territorium til et absolutt minimum. For menneskesmuglerne i Libya betyr ankomsten av «Alan Kurdi» en ny sjanse til å sende flere migranter ut på havet.

Alan Kurdis far Abdullah, som overlevde havariet med gummibåten i Egeerhavet der sønnen og kona døde, bor i dag i Erbil i Irak, opplyser The Independent. Familiens opprinnelige plan var å reise til Europa for siden å prøve å søke asyl i Canada.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂