Nytt

En redningsvest flyter i vannet mens skipet «Alan Kurdi» holder en øvelse i Middelhavet den 29. august 2019. Illustrasjonsfoto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / Scanpix.

Til tross for at koronaepidemiens herjinger i Sør-Europa har redusert migranttrafikken langs dens sentrale Middelhavsruten til nesten null, har skipet «Alan Kurdi» tilhørende den tyske NGO-en Sea-Eye nå returnert til havområdet utenfor Libya for å plukke opp nye migranter.

Sea-Eye hadde selv kunngjorde denne hensikten til Libyas, Spanias og Italias regjering, idet «Alan Kurdi» var klar til å sette kurs for Libya etter en tids vedlikeholdsarbeid i Spania, skriver La Stampa.

Italias regjering fraskriver seg imidlertid ethvert ansvar for migrantene NGO-skipet, som seiler under tysk flagg, måtte hente opp fra Middelhavet:

Derfor har det italienske utenriksdepartementet på innenriksministerens forespørsel sendt en diplomatisk note til Berlin for å minne om at Italia er i karantene, og at landet absolutt ikke er i stand til å ta ansvar for det «Alan Kurdi» måtte gjøre.

Meldingen til Tyskland er klar, skriver La Stampa: Dette blir deres problem. Alle som skal til Italia nå, må i karantene, og mottakene av migranter er ikke i stand til å garantere noen sikkerhetsavstand med sikte på smittevern. Migranter som kommer til Italia, kan heller ikke fordeles videre mellom EU-land, siden flytrafikken av asylanter mellom unionens land er avbrutt.

Konklusjon: Italia er ikke i stand til å påta seg dette i tillegg, og dermed må Tyskland, som er flaggstat, få NGO-en til fornuft.

Torino-avisen nevner også faren for sosial uro:

Midt oppe i en nødsituasjon, med landet på randen av nervøst sammenbrudd, ville ilandstigning av hundrevis av migranter på Sicilia eller Lampedusa risikere å utløse en bombe av ukontrollert raseri.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 399 til 250 kroner!