Migranter er kommet til Lampedusa den 18. oktober 2019 etter å ha gjennomført overfarten i en trebåt. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

Den NGO-assisterte båtmigrasjonen til Italia opphørte i slutten av februar uten å ha blitt gjenopptatt i mellomtiden, men fortsatt er det en og annen migrantbåt som klarer å ta seg helt frem til Lampedusa for egen maskin.

Lokalbefolkningen på øya, som så langt ikke har fått påvist ett eneste tilfelle av koronasmitte, er bekymret for at migrantene som er kommet til Lampedusa de siste ukene, kan utgjøre en smittefare, skriver La Stampa.

En egyptisk 15-åring som hadde kommet til øya med båt den 7. april, for etter tolv timer å bli tatt med til Pozzallo på Sicilia og satt i karantene sammen med 50 andre migranter, har nå testet positivt for koronaviruset. Hvor mange andre migranter kan han ha smittet under transfer dit? Og hvor mange av migrantene som er blitt igjen på Lampedusa og sitter i karantene der, kan utgjøre en smittefare for folk på øya?

Sist onsdag ble tre migranter som hadde kommet til Lampedusa to dager i forveien i en gruppe på 36, observert spaserende i en sentral gate på det ene tettstedet av noen størrelse som ligger rett ved havnen, til tross for at lokalmyndighetene hadde satt dem i karantene på mottaket ved ankomst. De ble raskt brakt tilbake, men bekymringen består fordi vaktholdet på mottaket er utilstrekkelig for å garantere at gjentagelser unngås.

For å komme denne bekymringen i møte foreslår Lampedusas borgermester Totò Martello nå at migranter som kommer til øya, kan settes i et eget karanteneskip som kan ligge rett i nærheten.

Spørsmålet er om ikke ideen kan sette fart i såvel NGO-er som menneskesmuglere i Libya. 280 migranter er nylig blitt stanset av den libyske kystvakten og tatt med tilbake til det nordafrikanske landet.

I mellomtiden er situasjonen uavklart for de 150 migrantene ombord på det tyske skipet «Alan Kurdi», som drives av den tyske NGO-en Sea-Eye. Fartøyet ligger vest for Sicilia, men har fått avslag på forespørselen om å legge til kai i en italiensk havn.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 399 til 250 kroner!