Utsikt til havnen på Lampedusa. Foto: Andre86 / Wikimedia.

Båtmigrasjonen til Italia opphørte nesten fullstendig med pandemien i slutten av februar, for siden å ta seg bitte litt opp igjen i mars med noen sporadiske båter som nådde Lampedusa for egen maskin. Denne trafikken økte en smule i april, da 672 migranter gikk i land på italiensk territorium.

Nå ser den ut til å intensiveres: I løpet av natten til tirsdag og tirsdag formiddag har det kommet fire migrantbåter til Lampedusa, skriver La Repubblica.

Rundt 200 personer føyer seg til de 100 som i to dager har vært nødt til å slå leir på Favaloro-moloen, kun beskyttet av et tak av presenning.

Bakgrunnen for at de tidligere ankomne migrantene måtte vente på moloen, er at det ikke er flere karanteneplasser igjen på Lampedusa, hvor 118 migranter i øyeblikket er i karantene på mottaket. Noe karanteneskip er heller ikke på plass utenfor den italienske øya, selv om øyas borgermester Salvatore Martello har bedt innenriksdepartementet om å skaffe et.

Situasjonen på øya ser ut til å være utenfor kontroll. Det er umulig å håndheve karantenetiltakene mot koronaviruset. Finværet peker i retning av at ankomstene bare såvidt er begynt.

Mandag kom et skip med 150 migranter som har gjennomført karantenen, fra Lampedusa til Palermo, hvor de etterhvert skal innkvarteres i et mottak i påvente av å bli fordelt rundt omkring i Europa.

Mange av de sist ankomne til Lampedusa er fra Afrika sør for Sahara. Den plutselige økningen i trafikken til øya peker klart i retning av at smuglerruter fra Tunisia er operative igjen.

Den kontant avvisende linjen Malta har hatt overfor båtmigranter den senere tiden, kan også ha vært til hinder for at mange migranter tar sjansen på å legge ut fra Libya, gitt at det er Maltas søk- og redningssone man først kommer til idet man eventuelt forlater den libyske, og det i øyeblikket ikke er NGO-skip i nærheten.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 399 til 250 kroner!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.