Stillbilde fra video: Corriere della Sera.

De fem tjeneste­mennene på grense­politi­båten som natt til lørdag ble presset mot en molo i havnen på Lampedusa av migrant­skipet «Sea Watch 3», sier at de kunne ha blitt drept i sammen­støtet.

Kun deres egen snar­rådighet forhindret et nytt sammen­støt med NGO-fartøyet på 650 tonn, som kunne ha knust den langt mindre politibåten og klemt alle ombord i hjel, uttaler politifolkene til Corriere della Sera.

Milano-avisen har møtt fem svært bitre politifolk i en bar på den italienske øya. De er oppgitt over etter deres mening grunnløse anklager om at politiet har satt migrantenes liv i fare, mens de færreste tar noen notis av at de selv risikerte livet på grunn av kaptein Carola Racketes manøver.

«Vi påla dem kun å stanse. Det var kapteinen som uten å bry seg om konsekvensene med vilje unnlot å stanse skipet, og som støtte mot oss. Hvis vi ikke hadde klart å gjennomføre en hurtig manøver, ville vi sannsynligvis ha blitt drept», utbryter de.

«Vi er statstjenestemann», forklarer de med såvidt tydelige tegn på sinnsbevegelse i øynene. «Vi har plikt til å påse at lovene respekteres, og til selv å respektere det som blir pålagt oss.»

Politifolkene forklarer hvordan de kom seg ut av situasjonen:

«Det finnes bilder av det. Skipet fulgte ikke ordren om å stanse, og klemte patruljebåten mot moloen. Fenderne skapte en elastisk bevegelse som et øyeblikk skapte litt avstand til skipet. Med en rask reaksjon klarte vi å utnytte det øyeblikket til å komme oss unna før skipet fortsatte å bevege seg mot oss. På det tidspunktet ville «Sea Watch» ha knust patruljebåten, og vi kunne alle ha blitt klemt i hjel.

Reporteren spør hvorfor de gikk mellom skipet og moloen med den langt mindre patruljebåten. Politiet svarer at det var deres plikt.

«Det er jobben vår å forhindre at skip legger til kai uten lov, og «Sea Watch» nærmet seg, drevet av vinden og med propellene foran i drift. «Flytt dere» var alt de sa til oss ombord. Kapteinen gjorde ingenting for å unngå oss.»

Slik politifolkene ser det, kunne altså Carola Rackete ha drept dem.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.