Migranter befinner seg ombord på «Sea Watch 3» utenfor Lampedusa den 27. juni 2019. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

En rekke EU-land, blant andre Frankrike, Tyskland, Portugal og Luxembourg, har ifølge det italienske utenriksdepartementet gått med på å overta ansvaret for migrantene ombord på «Sea Watch 3», skriver Il Fatto Quotidiano. Det forventes at de fleste av migrantene kommer til å søke om asyl i de respektive landene.

Fredag ettermiddag har italiensk grensepoliti gått ombord på skipet for å kunngjøre overfor kaptein Carola Rackete at statsadvokaten i Agrigento på Sicilia, som er administrasjonssenteret i provinsen som Lampedusa tilhører, har siktet henne for menneskesmugling. Et avhør av 31-åringen er sannsynligvis nært forestående.

I mellomtiden har NGO-fartøyet, som i over ett døgn har befunnet seg utenfor Lampedusa, på grensepolitiets ordre fjernet seg en smule fra den italienske øya, og ligger i øyeblikket på tre nautiske mils avstand.

Dersom de andre landene virkelig er villige til å overta migrantene ombord på «Sea Watch 3», sier innenriksminister Matteo Salvini, er jeg rede til å la dem gå i land.

Dermed kan det se ut til at det nærmer seg en diplomatisk løsning på nok en affære med et migrantskip i Middelhavet, 15 dager etter at migrantene ble plukket opp utenfor kysten av Libya.

På spørsmål om den italienske regjeringens opptreden i denne saken er kritikkverdig, svarer det tyske utenriksdepartementets talsmann Rainer Breul at det ikke har noen hensikt å rette pekefingeren mot Italia.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.