Italiensk kystvaktpersonell bærer mat som skal fraktes ut til skipet «Sea Watch 3» utenfor havnen i Siracusa på Sicilia den 27. januar 2019. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

I en avgjørelse fra Den europeiske menneskeretts­domstolen i Strasbourg vedrørende anklagene som den tyske NGO-en Sea Watch har rettet mot Italia i forbindelse med blokkeringen av skipet «Sea Watch 3» utenfor Siracusa, heter det at italienske myndigheter «så snart som mulig må treffe alle nødvendige tiltak for å sikre mat vann og medisiner» for personene ombord, skriver Il Messaggero.

Den europeiske menneskeretts­domstolnen, som traff avgjørelsen ved flertallsvedtak basert på den såkalte regel 39, har «bedt regjeringen om å holdes regelmessig underrettet som utviklingen i situasjonen» ombord

Strasbourg-domstolen har derimot ikke beordret Italia til å la migrantene få gå i land, slik Sea Watch nedla påstand om, blant annet med den begrunnelse at migrantenes fysiske og psykiske helse ikke er god, og at manglende ilandstigning derfor er et menneskerettsbrudd.

Domstolen har formodentlig vegret seg for å knesette prinsippet om at migrasjon er en menneskerett, men avgjørelse kunne uansett vanskelig risikere å forlenge migrantenes opphold på sjøen, all den tid fem EU-land var i ferd med å erklære seg rede til å overta ansvaret for de 47 migrantene ombord.

 

Støtt Document – ingen andre gir deg denne informasjonen

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂