«Sea Watch 3» utenfor Lanpedusa den 27. juni 2019. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

Det tyske NGO-skipet «Sea Watch 3» – som italienske myndigheter tok i arrest etter at skipets kaptein Carola Rackete i juni i fjor tvang seg til kai på havnen i Lampedusa ved å bruke makt mot en patruljebåt tilhørende italiensk grensepoliti – ble nylig frigitt etter å ha vært gjenstand for etterforskning, og har nå gjenopptatt virksomheten med å hente migranter utenfor kysten av Libya.

Torsdag morgen plukket «Sea Watch 3» opp 60 migranter fra en båt som befant seg 24 nautiske mil fra Libya etter å ha fått melding fra et observasjonsfly.

Like i forveien hadde skipet fått melding om at den libyske kystvakten hadde avskåret tre gummibåter med til sammen 160 migranter ombord for å ta dem med tilbake til Libya, skriver La Repubblica.

Det pågår altså fremdeles et slags kappløp mellom NGO-er og libyske myndigheter om hvem som først får fatt i migrantene, som enten kommer seg til Europa eller returneres til utgangspunktet for neste forsøk.

Torsdag morgen fikk ellers 30 migranter gå i land på havnen i Santa Maria di Leuca, som ligger helt nederst på spissen av den italienske støvelens hæl. Gruppen bestod av personer fra Iran, Irak, Afghanistan, Tyrkia og Syria – foruten én ukrainer, som høyst sannsynlig er menneskesmugler – og den kom til Italia i en 14 meter lang yacht.

Dette var den tredje ilandstigningen i området på én uke. Også den 2. januar gikk 54 migranter i land i Leuca, mens et tredvetalls migranter den 5. januar ble hjulpet i land utenfor San Cataldo, hvor menneskesmuglerne hadde kastet migrantene på sjøen før de nådde helt frem til stranden.

Den illegale migrasjonen til Europa fortsetter jevnt og trutt, om enn på lavere gir enn under migrasjonsbølgen i 2015–16. Innfallsportene omfatter både Spania med Kanariøyene og de oversjøiske territoriene i Nord-Afrika, Italia, Kypros, Bulgaria og Hellas. Fra sistnevnte land fortsetter strømmen over Balkan, hvor et ukjent antall oppholder seg i påvente av forsøk på grensekryssinger videre innover i Europa.

Fra januar til oktober 2019 hadde litt under 600.000 personer søkt om asyl i Europa.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.