Carola Rackete (31) er teknisk sett anholdt, men behandles snarere som en høyhet av det italienske finanspolitiet som eskorterer henne fra en politibåt til en ventende bil. Scenen er fra Porto Empedocle 1. juli. Foto: Guglielmo Mangiapane/Reuters/Scanpix

Carola Rackete, kaptein på «Sea Watch 3», som brøt det italienske anløpsforbudet og nesten senket en italiensk patruljebåt, er blitt løslatt av en italiensk domstol som mener at hun bare gjorde sin plikt. Det melder Reuters.

Rackete var anklaget for å ha brutt en militær ordre som forbød NGO-skipet å anløpe med 41 afrikanske migranter som«Sea Watch 3» hadde plukket opp utenfor kysten av Libya.

An Italian judge ruled on Tuesday that the German captain of a migrant charity ship had not broken the law when she forced a naval blockade at the weekend, saying she had carried out her duty to protect life.

Dermed overstyrer dommer Alessandra Vella innenriksminister Salvini og påfører ham et nederlag.

Racketes skjebne er blitt et politisk stridsspørsmål som splitter Italia og Tyskland. Tyskland ba mandag om at hun måtte bli satt fri.

“We need support to end the death of people at sea and it’s outrageous that civilians … filling a gap left by the authorities are criminalized for saving lives,” said Giorgia Lunardi, a spokeswoman for the charity.

Germany called on Monday for her release, but Italian Prime Minister Giuseppe Conte told German Chancellor Angela Merkel at an EU meeting that it was an independent judicial matter.

Men selv om de migrantvennlige stemmene snakker høyest, er det ikke sikkert at de vinner i det lange løp. Rackete er en aktivist som henter migrantene smuglermafiaen seder ut i skrøpelige farkoster. Det er de som er ansvarlig for at folk drukner, ikke den italienske regjering. Italia gjør i virkeligheten en drittjobb som Tyskland og Frankrike slipper, og det er dette hykleriet som provoserer italienerne mest. De som snakker høyest om menneskelighet, er de som er tilfreds med at italienerne setter foten ned.

Migrantspørsmålet har skapt mye vondt blod mellom EU-land, og tilfellet Rackete viser at splittelsen er dypere enn noen gang.

 

 

Italy court lifts house arrest on German captain, says she was protecting life

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her