Sea-Watch-kapteinen Carola Rackete ble tirsdag løslatt fra husarrest og er fri for anklager. Italias innenriksminister Matteo Salvini reagerer med raseri.

Rackete ble pågrepet etter at hun trosset italiensk politis ordrer og la til kai på Lampedusa med 40 migranter om bord på redningsskipet Sea-Watch 3. Mens hun la til, dultet hun borti en politibåt som forsøkte å sperre veien for henne.

Dommer Alessandra Vella kom til at italienske myndigheters lover mot menneskesmugling ikke trumfer en redningsaksjon, at Rackete gjorde sin plikt ved å redde liv til sjøs, og at hun ikke hadde noe annet valg enn å gå til en italiensk havn siden Libya og Tunis ikke kunne anses for trygge havner.

– Jeg er lettet over dommerens avgjørelse, som er en stor seier for solidariteten med alle mennesker på vei, inkludert flyktninger, migranter og asylsøkere, og mot kriminalisering av hjelperne i mange land i Europa, sier 31 år gamle Rackete i en pressemelding fra Sea-Watch.

Rasende reaksjon
Italias intenst innvandringsfiendtlige innenriksminister Salvini, som har lagt ned forbud mot at redningsbåter med migranter og flyktninger kommer til italienske havner, reagerte med vrede og lovte å deportere denne «faren for nasjonal sikkerhet» så raskt som mulig.

– Denne stakkars kvinnen prøvde bare å drepe fem soldater. Jeg er målløs. Hva skal til for å bli sendt i fengsel i Italia, sier han i en video på Facebook.

Rackete blir neppe deportert før 9. juli da hun må i retten for en annen sak der hun er siktet for å ha bidratt til ulovlig innvandring. En ordre om deportasjon må også prøves i retten.

53 reddet fra havsnød
Redningsbåten Sea-Watch 3 plukket 12. juni opp 53 mennesker fra en synkende oppblåsbar gummibåt utenfor kysten av Libya. 13 av dem fikk siden komme i land av medisinske årsaker, men 40 var på båten i over to uker.

Rackete sier hun bestemte seg for å tvinge båten til kai ettersom personene om bord ble mer og mer desperate, og hun fryktet at noen av dem ville ta sitt eget liv ved å hoppe i sjøen.

– Det var ingen voldshandling, kun et tilfelle av ordrenekt, sa hun i et intervju med avisa Corriere della Sera søndag.

Sea-Watch-talsmann Ruben Neugebauer sier at hun varslet italienske myndigheter om at hun ville gå til kai 60 timer etter at hun erklærte nødssituasjon om bord. Han sa situasjonen med politibåten i havna var som om en politibil forsøkte å hindre en ambulanse i nå fram til et sykehus.

Millioner innsamlet
Etter at hun ble framstilt som en farlig kriminell, ble Rackete raskt en kjendis i sitt hjemland, i Italia og andre steder. Støttespillere i Europa samlet inn 1,3 millioner euro for å dekke advokatutgiftene hennes, og det var også støttedemonstrasjoner flere steder i Italia.

Men det var også piping og ukvemsord mot henne fra motstandere både da hun la til kai på Lampedusa og da hun forlot rettsbygningen etter kjennelsen i Agrigento.

Saken utløste også en diplomatisk feide mellom Tyskland og Italia, midt i en situasjon der det ennå ikke har vært mulig å samordne asyl- og innvandringspolitikken innad i EU.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas ba Italia som en rettsstat løslate Rackete, mens Salvini svarte med å be Maas oppfordre sine landsmenn til å følge italiensk lov i Italia.