Nok en båt med migranter er reddet av e tysk NGO-båt i Middelhavet. Denne gang  gjelder det 220 mennesker og nå gjentar det samme seg som med skipet Aquarius: Italia nekter å la det tyske skipe Liefeline anløpe og peker mot Malta som også vegrer seg. Dermed er svarteper-spillet i gang.

Det er en ny situasjon. Sist helg var det Spania som opptrådte som redningsmann. Men hvor lenge kan Spania være avtaker av migrantene+

Det er dette som skal være tema på et uformelt toppmøte i EU søndag. Merkel og Macron er opptatt av å finne et system for fordeling. Men så lenge mange land nekter, og trenden går i restriktiv retning, er det små sjanser for enighet. Visegrad-landene boikotter møtet.

Det gjenstår å drive humanitær utpressing: Det var fire journalister om bord på Aquarius som kunne formidle human touch-storier. Hvis man skal sette tommeskruene på myndighetene er dette den mest effektive metoden.

Det må den italienske innenriksministeren, Salvini, ha tenkt gjennom. Hvordan vil han reagere når mediene og opposisjonen går amok, slik de gjorde i USA mot Trump?

Maltas regjering sier den ikke er ansvarlig for at en redningsbåt som fraktet mer enn 200 mennesker, ble hindret fra å ta seg inn i italiensk farvann.

Redningsbåten var den andre på to uker som ble avvist av Italia.

– Operasjonen ble først håndtert av rednings- og koordinasjonssenteret i Roma, og libyske myndigheter hadde ansvar for søk- og redningssakene. Ved ingen av disse tilfellene var Malta den koordinerende eller kompetente myndigheten, sier en talsperson for Maltas regjering til DPA.

Redningsbåten, som heter Lifeline og opereres av den tyske hjelpeorganisasjonen Mission Lifeline, hadde mer enn 220 mennesker om bord som ifølge gruppa hadde blitt reddet opp av internasjonalt farvann.

Italias innenriksminister Matteo Salvini har gitt tydelige signaler om at skipet ikke får legge til kai i Italia, og at han mener Malta burde ta det imot ettersom det nå ligger i maltesisk farvann.

Maltas innenriksminister Michael Farrugia sa fredag at Salvini «burde få sine fakta i orden», og at Malta overhodet ikke er involvert ettersom redningsoperasjonene fant sted mellom Libya og Lampedusa.

I forrige uke nektet Salvini skipet Aquarius, som hadde plukket opp hundrevis av flyktninger og migranter, i å legge til kai i Italia. Skipet fikk etter hvert lagt til kai i Spania.

Rundt 220 migranter og flyktninger antas å ha druknet utenfor Libyas kyst tirsdag og onsdag denne uka. Dermed har minst 1.000 mennesker druknet i Middelhavet så langt i år, ifølge FN. (NTB)

 

 

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!