Afrikanske migranter ombord på det tyske skipet Lifeline i Middelhavet torsdag. Foto Hermine Poschmann / Misson-Lifeline / Handout via Reuters / Scanpix

Sju båter med om lag 1.000 migranter om bord driver nå rundt i Middelhavet. Italias kystvakt har avvist en hjelpeorganisasjons tilbud om å hjelpe dem.

– Det er riktig at libyske myndigheter griper inn, slik de har gjort i dagevis, uten at frivillige organisasjoner bryter inn og forstyrrer dem, sier Italias innenriksminister Matteo Salvini på Twitter søndag ettermiddag.

Han svarte på en twittermelding fra spanske Proactiva Open Arms, som har reddet tusenvis av migranter fra å drukne i Middelhavet. Organisasjonen opplyser at den italienske kystvakten sendte ut melding til alle skip i området, men at Proactiva Open Arms’ tilbud ble avvist.

– Vi trenger ikke deres hjelp, skal kystvakten ha sagt til gruppa.

Kystvakten har i stedet gitt beskjed til redningsbåter som opererer i Middelhavet, om at de ikke lenger skal henvende seg til dem i første instans, skriver italienske medier.

Henvises til Libya

Fra nå av må kapteiner som befinner seg langs Libyas kyst, henvende seg til Libyas kystvakt for å få hjelp, heter det i beskjeden.

Kystvakten kom med kunngjøringen mens både Italia og Malta igjen nekter å ta imot et skip som har berget migranter og flyktninger. Tyske Lifeline ligger fortsatt i Middelhavet med flere enn 230 migranter om bord. Søndag fortsatte munnhoggeriet mellom de to landene om hvem som har ansvar for å ta imot migrantene.

Helomvending

Italias nye linje er en helomvending fra den italienske kystvakten, som har koordinert redningsoperasjoner både i og utenfor italiensk farvann. Ifølge sjøfartsreglene har koordinator også ansvar for å sørge for en sikker havn der migranter kan gå i land.

Søndag kom det også melding fra den libyske kystvakten om at den har stanset et fartøy med rundt 100 migranter og flyktninger om bord, over halvparten av dem barn og kvinner, like utenfor Libya.

Migrantene skal være brakt i land og fraktet til en marinebase nær hovedstaden Tripoli.

EU har tidligere alliert seg med den libyske kystvakten i et forsøk på å hindre migranter og potensielle asylsøkere i å ta seg sjøveien til Europa. Men dette er en politikk som fører til at migranter og flyktninger blir ført tilbake til grusomme fengsler i Libya, ifølge FN.

 

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre. 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!