Malta vil ta imot et tysk skip med over 200 migranter om bord, men kun dersom andre EU-land bidrar med hjelp. Tyskland og Portugal tilbyr å ta imot migranter.

Det tyske skipet Lifeline, som driftes av en tysk hjelpeorganisasjon, plukket torsdag forrige uke opp 234 flyktninger og migranter i Middelhavet. Skipet har blitt nektet å legge til kai i Italia.

Tirsdag sa den italienske statsministeren Giuseppe Conte at Malta hadde sagt ja til at skipet kunne legge til kai der. Conte sa også at Italia vil ta imot noen av flyktningene og migrantene om bord som et kompromiss.

Etter Contes uttalelser, presiserte imidlertid Maltas statsminister Joseph Muscat at Malta ta imot noen av migrantene på betingelse av at andre EU-land bistår med hjelp.

Tirsdag ettermiddag kunngjorde både Frankrike og Portugal, samt lokalmyndighetene i Berlin, at de vil ta imot noen av migrantene.

– Ignorerte instrukser

Nyheten om en løsning for den tyske båten, som torsdag reddet 234 flyktninger og migranter i Middelhavet, kommer etter at Malta og Italia åpnet for å forhandle etter å først ha avvist skipet.

Situasjonen som skipet Lifeline befinner seg i, har oppstått som følge av at skipets kaptein «ignorerte instrukser fra italienske myndigheter», het det i tirsdagens uttalelse fra statsministerens kontor.

Politisk krise

Ordlyden er en henvisning til at italienske myndigheter har bedt hjelpeorganisasjoner om ikke å plukke opp migranter i Middelhavet, men overlate dette til den libyske kystvakten.

Malta og Italias beslutning om å avvise båter med migranter har kastet Europa ut i politisk krise om håndteringen av de tusener av migranter som strømmer til fra Afrika, Midtøsten og Asia.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.