Flere av EUs medlemsland tilbyr seg å avlaste Italia ved å ta imot flere av migrantene og flyktningene som ble plukket opp i Middelhavet i helga. Miganter ombord på SOS Mediterranees Aquarius, som i juni ble nektet å legge til kai i Italia.

Fem EU-land tilbyr seg å ta imot mange av de 450 menneskene om bord på to militærfartøy som nektes å legge til kai i Italia. Men Spania stiller betingelser.

Tyskland, Frankrike, Spania, Portugal og Malta har tilbudt seg å ta imot til sammen 250 av migrantene og flyktningene som ble plukket opp av to militærfartøy i Middelhavet i helgen. Men skipene venter fortsatt utenfor Sicilias kyst på grønt lys fra Italia til å legge til kai.

Babymat, melk og juice var blant forsyningene som søndag ble levert til migrantene og flyktningene. Hjelpen er tiltrengt under hetebølgen og skal holde det neste døgnet, men det kan ta tid før de får gått i land og søkt asyl.

Mange av de 450 kommer opprinnelig fra Eritrea. De var om bord i en overfylt fiskebåt utenfor den lille italienske øya Linosa da de ble plukket opp lørdag av et Frontex-fartøy og en italiensk grensepolitibåt i Middelhavet. Migrantene og flyktningene hadde i likhet med titusenvis andre seilt ut fra Libya.

Gravid og dehydrert

Søndag kveld hadde flere av de 450 blitt brakt til land i Pozzallo på Sicilia, ifølge italienske medier. Det dreier seg om totalt 70 personer som enten er babyer, gravide, eller lider av dehydrering. Noen av dem ble lagt inn på sykehus. Blant de evakuerte var en kvinne som veide bare 35 kilo etter å ha tilbrakt flere måneder i Libya.

Italias statsminister Giuseppe Conte krever at de andre regjeringssjefene i EU innfrir løftet fra junitoppmøtet om å dele på migrasjonsbyrden.

Flere land har fulgt opp. Frankrike og Malta tilbød seg å ta imot 50 hver. Søndag bekreftet den tyske regjeringen at også de har gått med på å ta imot 50 av de 450 som nektes å gå i land i Italia. Regjeringen i Madrid opplyser samme kveld at Spania og Portugal er enige om å ta ansvar for sammen 100.

– Målet er broderlig fordeling, sier Conte, som søndag roser solidariteten fra EU-kolleger.

Spansk betingelse

Spanias betingelse er imidlertid at samtlige 450 får gå i land i en italiensk havn, samt at Italia også behandler en andel av asylsøknadene. Spania akter å behandle alle de nye asylsøknadene individuelt.

Tsjekkias statsminister Andrej Babis avviste på sin side Italias appell og kalte planen for «veien til helvete».

Italias nye populistregjering har satt seg fore å hindre at flere flyktninger og migranter fra Middelhavet går i land i Italia. Redningsskip fra frivillige organisasjoner, som Roma anklager for menneskesmugling, har i sommer fått forbud mot å legge til kai.

Tvunget til Spania og Malta

I juni ble det franske redningsskipet Aquarius og tyske Lifeline tvunget til å seile til henholdsvis Spania og Malta med hundrevis av migranter etter at Italia avviste dem. En rekke EU-land, deriblant Frankrike, Portugal, Irland og Nederland gikk med på å dele på ansvaret for de totalt 850 menneskene fra de to skipene.

Tidligere denne uka ankom rundt 80 av flyktningene fra Aquarius Frankrike etter å ha fått innvilget asyl der.

 

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!