De 630 migrantene om bord redningsskipet Aquarius, som ble avvist av både Malta og Italia tidligere denne uken, er ventet å ankomme Spania søndag morgen.

I havnen i Valencia vil de bli tatt imot av over 2.000 personer, inkludert 1.000 frivillige fra Røde Kors og 470 oversettere.

Skipet har når det kommer fram tilbakelagt 1.500 kilometer, sammen med to skip tilhørende den italienske kystvakten, som har tatt om bord noen av migrantene. Høye bølger har ført til forsinkelser, men etter en uke på sjøen er de nå ventet å ankomme den spanske byen klokken 6, klokken 9 og klokken 12.

I havnen har spanjolene hengt opp et stort banner med ordene «Velkommen hjem» på ulike språk, inkludert katalansk og arabisk.

– Folk stiller opp med alt: de stiller som oversettere og de tilbyr husly, sier Røde Kors-frivillig Johnson Tamayo (51).

Spanjolene venter nå på 480 voksne menn, 80 kvinner, minst sju av dem gravide, samt elleve barn under 13 år og 89 tenåringer, opplyser myndighetene i landet. De kommer fra 26 ulike land, hovedsakelig fra Afrika, men også Afghanistan, Bangladesh og Pakistan, ifølge Leger Uten Grenser (MSF).

Det var forrige helg redningsskipet Aquarius, som tilhører den fransk-tysk-italienske hjelpeorganisasjonen SOS Mediterranée, reddet de 630 migrantene utenfor Libyas kyst.

Italias nei til å ta imot migrantbåten har ført til spenning mellom italienerne og Frankrike. Etter at den nye regjeringen i Roma satte foten ned, i tråd med sine valgløfter, fikk de streng beskjed fra Paris om at den slags «kynisme og uansvarlighet» var høyst beklagelig.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.