Migranter ombord på skipet Aquarius venter på å gå i land på havnen i Palermo den 13. oktober 2017. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.
 

Etter noen uker uten nevneverdig migrantstrøm til Europa over Middelhavet ut fra kysten av Libya, ser mennesketrafikken nå ut til å være i gang igjen i det kaotiske landet. Fredag kom nemlig skipet Aquarius tilhørende den frivillige organisasjonen SOS Méditerranée til havnen i Palermo på Sicilia med 606 migranter ombord. Ifølge La Repubblica var 241 av dem mindreårige, hvorav 178 var uten ledsagere.

Ifølge NGO-en deltok Aquarius i sju operasjoner til havs både øst og vest for Tripoli, hvorav fem av dem var redningsoppdrag, skriver Avvenire. Den italienske avisen opplyser at flere enn to tusen migranter i løpet av de siste fire dagene har steget i land i Italia etter å ha lagt ut fra Zuwarah i Libya, et sted som i øyeblikket er gjenstand for kamper mellom rivaliserende klaner.

Personene det gjelder kommer fra svært mange land: Syria, Egypt, Mali, Elfenbenskysten, Guinea Bissau, Sudan, Marokko, Somalia, Eritrea, Senegal, Kamerun, Nigeria, Liberia, Etiopia, Algerie, Ghana, Benin, Gambia og Jemen.

Det kan altså se ut som om stansen i migranttrafikken som etter alt å dømme skyldtes overenskomster mellom Italias regjering og libyske klanledere, var en svært skjør stabilitet. Selv om det skjer med varierende intensitet, går exodus sin gang.

 

AvvenireLa RepubblicaBBC – ABC News