Migranter befinner seg ombord på skipet «Aquarius» den 12. august 2018 etter å ha blitt plukket opp fra havet utenfor Libya. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.


 

Det Gibraltar-registrerte skipet «Aquarius», som SOS Méditerranée og Leger uten grenser opererer i fellesskap i Middelhavet, ligger for tiden for anker mellom Malta og Italia med 141 migranter ombord. Begge land har nektet skipet, som har hatt migrantene ombord i over to døgn, å legge til kai.

Mer enn halvparten av migrantene, som for det meste kommer fra Somalia og Eritrea, er under 18 år, skriver El País, 67 av dem uledsagede. En fjerdedel skal være mellom 13 og 15 år.

La Repubblica skriver at «Aquarius» hadde plukket migrantene opp fra to trebåter i to forskjellige operasjoner. Den ene båten hadde 25 personer ombord, den andre 116, og de hadde begge drevet for vær og vind etter å ha lagt ut fra Libya.

Den italienske avisen skriver at migrantene hadde møtt fem skip innen «Aquarius» kom dem til unnsetning, uten at noen av dem hadde tilbudt assistanse – trolig vel vitende om risikoen for at fartøyene ville bli blokkert på grunn av vanskelig med å bringe den menneskelige lasten til land.

Italias samferdselsminister Danilo Toninelli foreslår at Storbritannia bør ta ansvar for migrantene, siden «Aquarius» er Gibraltar-registrert og Gibraltar er en britisk koloni.

El País skriver at også Spania nøler med å ta imot «Aquarius», slik landet ved flere anledninger har gjort etter at Italia stengte havnene for NGO-skip med migranter ombord, mens Frankrike ikke gir lyd fra seg i sakens anledning.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!