Frankrikes president Emmanuel Macron og Italias statsminister Giuseppe Conte. Fotografier: Stephane Mahe og Alessandro Bianchi / Reuters / Scanpix.

Affæren med NGO-skipet «Aquarius» og de 58 migrantene ombord har tirsdag fått sin løsning, idet Frankrike, Spania, Portugal og Tyskland er blitt enige om å dele migrantene mellom seg, skriver La Repubblica.

Som følge av denne overenskomsten har Malta gitt klarsignal til ilandstigning av migrantene, og «Aquarius» har følgelig satt kursen dit.

Den politiske floken som «Aquarius» har skapt, har fått Frankrikes president Emmanuel Macron til å gå til frontalangrep på Italia, som en tid systematisk har nektet NGO-skip å legge til kai i landet.

«Det er en politisk krise mellom Italia og resten av Europa», sier Macron. «Italia har besluttet ikke lenger å følge internasjonal lov, spesielt havets humanitære lover, som tilsier at et skip i en humanitær situasjon skal begi seg til nærmeste havn.»

Italias statsminister Giuseppe Conte ser ikke ut til å la seg affisere nevneverdig av Macrons uttalelser:

«Hvis Macron, slik dere forteller meg, sier at Italia har en politisk krise med EU, er min kommentar at han representerer Frankrike.»

Europa består av mange land, sier Conte, og Macron må gjerne tale på Frankrikes vegne. Italia har ingen problemer med Frankrike, konkluderer Conte.

Den italienske statsministeren aksepterer med andre ord ikke at den franske presidenten skal anses som noen talsmann for resten av unionen. På det punktet får han ganske sikkert følge av andre EU-statssjefer. Den interne splittelsen i unionen trer stadig klarere frem.

 
 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂