Emmanuel Macron under en pressekonferanse i Salzburg den 20. september 2018. Foto: Lisi Niesner / Reuters / Scanpix.

I Salzburg har det i disse dager funnet sted et uformelt EU-møte om Brexit og migrasjonen, hvor det førstnevnte temaet har fått mesteparten av oppmerksomheten. Men også i migrasjonsspørsmålet har det skjedd politisk relevante ting.

Frankrikes president Emmanuel Macron viste seg torsdag fra en autoritær og uforsonlig side overfor EU-medlemsland som ikke opptrer føyelig overfor troikaen Brussel–Paris–Berlin, som i øyeblikket har den franske presidenten som sin fremste talsperson.

Under en pressekonferanse etter møtet stilte han et ultimatum overfor statene som hverken vil ha migranter eller noen av de 10.000 bebudede Frontex-soldatene på sitt eget territorium. Politico skriver:

“Countries that don’t want more Frontex or solidarity will leave Schengen. Countries that don’t want more Europe will no longer touch structural funds,” he said at a press conference after a meeting of EU leaders where migration and Brexit were on the agenda.

Den ungarske statsminister Viktor Orbán er ikke bare en av migrasjonspolitikkens fremste hardlinere, han har også kategorisk avvist at Ungarn vil la andre bevokte landets grense.

Også Italia er blant landene som er mest skeptiske til planene EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker la frem om å gi et forsterket Frontex ansvar for å bevokte unionens yttergrense, skriver La Stampa. Statsminister Giuseppe Conte mener dette setter statenes suverenitet i tvil.

Den franske presidentens trussel på vegne av trippelalliansen gjelder følgelig også Italia.

Utspillet er litt besynderlig, for Frankrike har i praksis suspendert Schengen allerede, nettopp fordi landet ikke vil at det skal komme migranter dit hverken fra Italia eller Spania.

Med tanke på at Schengen er blant de største sikkerhetstruslene i dagens Europa, er det fristende å spørre seg om den franske presidentens ultimatum er en trussel eller et løfte. Macron bør ikke opptre belærende overfor Italia, kommenterer den italienske innenriksminister Matteo Salvini ifølge nyhetsbyrået ANSA.

«Europa er ingen à la carte-meny», sier Macron, men fremstår som en litt latterlig operettefigur, all den tid Frankrike åpenbart velger og vraker på menyen etter forgodtbefinnende.

Og forresten sier Macron at det ikke finnes noen migrasjonskrise. Europa er derimot i en «eksistensiell krise», sier den franske presidenten ifølge Huffington Post. EU-valgene til neste år er etter hans oppfatning en historisk kamp om EU-fedrenes politiske prosjekt, der kombinasjonen av nasjonale interesser og «noe større» alltid vinner frem.

Hvem tror egentlig Macron at han er? Karl den store? Napoleon?

 
 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂