Frankrikes president Emmanuel Macron taler ved Sorbonne. Christophe Petit Tesson, Pool via AP

Frankrikes president Emmanuel Macron kommer med dystre spådommer om Europas fremtid.

Det er under en tale ved Sorbonne-universitetet i Paris at Frankrikes president Emmanuel Macron snakker om sine visjoner for Europas fremtid, og han legger frem til dels skremmende perspektiver.

NTB melder om saken.

Ifølge den franske presidenten risikerer Europa å dø hvis kontinentet ikke greier å holde tritt med opprustningen hos rivaliserende makter.

Han peker i flere retninger med sine advarsler mot trusler fra omverdenen.

Ifølge Macron er Europa ved et veiskille, og han mener kontinentet må gjøre mer for å være konkurransedyktig i møte med sine globale rivaler, deriblant Russland.

Macron har i senere tid stått i fremste rekke blant europeiske ledere som maner til økt innsats mot et aggressivt Russland.

I tiden rett før Russlands fullskala invasjon av Ukraina var nettopp Macron en av dem som i det lengste forsøkte seg med diplomati og samtaler med Russlands president Vladimir Putin.

Mange vil erindre hans besøk hos Putin i Kreml, og der de to hadde samtaler ved Putins påfallende lange bord.

De nedslående erfaringer Macron (og andre) fikk med å ha en slik dialog med det russiske regimet, da Putin blant annet forsikret tydelig at det ikke var snakk om å angripe Ukraina, ligger nå til grunn for Macrons holdninger til det å stole på russerne i slike sammenhenger fremover.

I dag mener han at det eneste som nytter overfor Russland, er å sette hardt mot hardt.

Document har for øvrig omtalt at Frankrike, til tross for sin retorikk, i stor grad opprettholder egne handelsforbindelser med Russland, se sak under.

Peker også mot USA

Macron er også klar på at Europa må unngå for sterk avhengighet overfor USA. Det er et syn som i store deler av tiden etter 2. verdenskrig har vært et utpreget ståsted for Frankrike.

Frankrike har alltid hatt sin egen stormaktsvisjon for øye.

I talen på Sorbonne-universitetet torsdag sa han at Europa må vise at det ikke er et lydrike under USA. Han foreslår etableringen av en egen europeisk militærskole som skal trene europeisk personell, uavhengig av USA.

En slik tankegang er trolig inspirert av den usikkerhet som tidvis er skapt omkring USAs fremtidige rolle i Nato.

Forsvarsindustrien

I tillegg må Europa ifølge Macron skjerpe sin evne til å beskytte seg mot dataangrep, og gi forrang til europeisk forsvarsindustri.

Amerikansk forsvarsindustri har i dag er svært sentral rolle også for europeiske lands forsvar, ikke minst med tanke på flyteknologi.

Her er det sannsynlig at Macron ønsker å slå et slag nettopp for den franske flyindustrien, da denne opplever stor konkurranse fra amerikanske produsenter.

En rekke store, internasjonale  flyanbud, både i militær og privat sektor, står ofte mellom nettopp produsenter fra USA og Frankrike. Dette er en bransje der det handler om svært store summer og tusener av arbeidsplasser.

Europa bør også øke det militære samarbeidet med Storbritannia, mener Macron.

Nevner ikke truslene fra den tredje verden 

I en tale om rusler mot Europa, ville mange funnet det naturlig at en fransk president også pekte på de massive problemer både hans eget og andre europeiske land nå har med storstilt innvandring.

For det er ingen liten trussel.

Millioner av migranter fra land i Afrika, Asia og Midtøsten påfører europeiske samfunn byrder man sliter mer og mer med å bære. Samfunnene knaker i sammenføyningene, økonomisk, sosialt og kulturelt.

Frankrike er blant de land som er aller verst rammet.

En rekke store franske byer lider under rene oppløsningstendenser, preget av kriminalitet, utrygghet, gjeng- og klanvirksomhet, religiøs ekstremisme fundert i islam, fremmedgjøring og utenforskap.

Samtidig gjøres det lite av synlige tiltak for å løse problemene. Ofte brukes det mer energi på å bagatellisere og bortforklare utviklingen, enn å fremme «politiske krevende» løsninger på den katastrofen mange mener truer.

Les også: 

Macron konfronterer Russland verbalt, men kjøper mer russisk gass

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.