Russlands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Vesten har ikke tatt Russlands bekymringer på alvor, sa en rasende Vladimir Putin i en telefonsamtale med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Det er lite som tyder på signaler om forsoning og ønsker om fred fra den russiske presidenten Vladimir Putin.  Tvert imot legger han an en temmelig krass tone overfor vestlige ledere, sist i samtale med Frankrikes president Emmanuel Macron.

NTB-AFP refererer samtalen:

  – USA og Natos svar på Russlands krav har ikke tatt i betraktning Russlands fundamentale bekymringer, deriblant å stanse Natos ekspansjon og la være å sette inn avanserte våpensystemer nær Russlands grense, sa Putin til Macron ifølge en samtalelogg fra Kreml.

Macrons samtale med Putin er det nyeste leddet i en hektisk diplomatisk virksomhet mellom Vesten og Russland for å unngå krig.

Spenningsnivået i Europa er svært høyt i forbindelse med at Russland har forlagt mange titusenvis soldater langs grensen med Ukraina, som frykter invasjon.

Putin benytter foreløpig denne forsoningsmuligheten til å hisse seg opp over det som fra russisk side gang på gang fremstilles som «trusler mot Russland».

Mange utenrikspolitiske eksperter og kommentator har stilt spørsmålet: Hva er det Putin ønsker å oppnå med dette spillet?  Hva er det egentlig han er bekymret for, og som motiverer ham til å skape en slik situasjon i Europa i 2022?

Til VG sier Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) blant annet:

–  Noen mener at russisk utenrikspolitikk kun handler om å avlede oppmerksomhet fra politisk misnøye og styrke regimets legitimitet, ved å spille på ideen om at Russland er omringet og truet av Vesten, sier Godzimirski.

Les også:

– En svak president risikerer å styrte USA ut i krig

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.