Frankrikes President Emmanuel Macron, 4. februar 2023. Foto: Christophe Petit Tesson, Pool via AP

Frankrikes president Emmanuel Macron skal besøke Kina i begynnelsen av april. Her vil han ta opp Kinas rolle i Russlands krig mot Ukraina.

Frankrikes president Emmanuel Macron har vært blant de mest aktive i forsøk på å utøve diplomati omkring situasjonen i Ukraina. Til nå har ikke dette vært spesielt fruktbart, vil de fleste påpeke.

Før Russlands president Putin gikk til angrep på sitt naboland 24. februar i fjor, hadde nettopp Macron flere samtaler med Putin, i et forsøk på å avverge det angrepet vestlig etterretning så var på trappene.

Men russerne lovet at et angrep på Ukraina overhodet ikke var aktuelt og avviste det hele, bare få dager før invasjonen startet.

Putins pressetalsmann Pesjkov, i et intervju 21.2.2022. Foto fra Youtube, se link over.

Enkelte vil mene dette gir en pekepinn om verdien av russiske løfter, også inn i mulige fredssamtaler i fremtiden.

Nå prøver Macron igjen å spille en rolle i diplomatiet omkring den ulykksalige krigen.

NTB-AFP melder at den franske presidenten denne gangen skal besøke Kina, og få Kinas ledere i tale.

Det ligger i kortene at det er krigen besøket skal handle om. For samtidig som reiseplanene ble kunngjort lørdag, oppfordret Macron Kina til å «hjelpe oss med å presse Russland» til å avslutte krigen i Ukraina.

Russland er nå i en situasjon der i landet i økende grad er avhengig av støtte fra Kina, både økonomisk og politisk.

Macron mener Kina må legge sin tyngde i å overtale Putin til å avslutte felttoget mot Ukraina, og trekke sine tropper ut av nabolandet.

Fred i Ukraina er kun mulig hvis Russland trekker tilbake sine soldater og respekterer Ukrainas territorielle suverenitet, ifølge den franske presidenten.

Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.