Kinas talsmann Wang Wenbin. Foto: (AP Photo/Mark Schiefelbein

Til uken reiser en kinesisk spesialutsending til Ukraina, Russland og flere europeiske land for å diskutere «en politisk løsning» på krigen. Det kan bli en hard nøtt å knekke.

Det har lenge vært knyttet visse forhåpninger til at Kina kan bidra til å få en slutt på krigen i Ukraina. Det er spesielt Kinas relativt nære relasjoner med Russland som kan gjøre en slik utvikling mulig.

Men dette vil forutsette at Kina også er i dialog med den annen part, nemlig Ukraina.

I den forbindelse ønsker nå Kina å besøke nettopp Ukraina, i tillegg til en rekke andre land.

NTB-AFP melder om saken fredag.

– Ambassadør Li Hui skal besøke Ukraina, Polen, Frankrike, Tyskland og Russland for å kommunisere med alle parter om en politisk løsning på den ukrainske krisen, sier talsmann Wang Wenbin i Kinas utenriksdepartement fredag.

Li er den kinesiske regjeringens spesialutsending for eurasiske spørsmål.

Kinas president Xi Jinping har aldri fordømt Russlands invasjon, og Kina har forsøkt å fremstille seg som en nøytral part. Landet har lenge tatt til orde for det de kaller «fredelig dialog» for å få slutt på krigen.

Men det er uavklart hva en slik dialog skal resultere i. Det finnes i prinsippet bare to løsninger:

Enten at Russland beholder hele eller deler av de områder i Ukraina de har okkupert. Eller at Russland trekker seg helt ut av nabolandet de har angrepet.

I tillegg kommer spørsmål knyttet til hvem som skal betale for den massive gjenoppbyggingen av ødelagte byer og tettsteder i Ukraina, samt spørsmålet om rettslig oppgjør i kjølvannet av de krigsforbrytelser som er begått.

Kina vil trolig få en temmelig tøff utfordring med å lande noen avtale her, i hvert fall slik situasjonen er per i dag.

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.