Kinas utenriksminister Qin Gang møter Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sa til Kinas utenriksminister at landet må fortsette sin kontakt med Russland og jobbe for en slutt på Ukraina-krigen.

Under besøket fra Kinas utenriksminister Qin Gang tok den norske utenriksministeren Anniken Huitfeldt opp Russlands krig mot Ukraina.

Hun ba innstendig Kina om å benytte sin innflytelse overfor Russland, og prøve å få russerne til å avslutte sin krigføring.

NTB-AFP melder om saken.

– En viktig del av våre diskusjoner var Russlands uprovoserte invasjon av Ukraina. Kina spiller en viktig rolle i å redusere atomtrusselen. Det er viktig for hele verden. Jeg ber Kina fortsette sin kontakt med Russland for å redusere denne trusselen og få slutt på krigen, sier Huitfeldt.

Huitfeldt takket for en åpen og ærlig samtale, der flere vanskelige temaer var på bordet.

– Vi har hatt grundige diskusjoner om menneskerettigheter, blant annet våre bekymringer om Xinjiang og Hongkong. Vi har også diskutert Taiwan, sier Huitfeldt.

Takket for støtte til ett-Kina-politikken

Kina takket Norge for å ha uttrykt støtte til ett-Kina-politikken, som går ut på at Kina kun har ett regime. Det er grunnen til at Norge ikke anerkjenner Taiwan.

Utenriksministeren fikk spørsmål om Taiwan. På det svarte han at Kina aldri vil tillate at Taiwan blir selvstendig.

– Jeg understreket også at vi alle vil se fred og stabilitet og en fredelig gjenforening over Taiwanstredet, men separatistene motarbeider det, sa Qin.

Ba om forhandlinger

Qin fremhevet at både Kina og Norge tjener på dialog. Han sier at de to landene vil stå sammen om å følge opp FN-charteret for å fremme global fred og utvikling.

– Den umiddelbare prioriteten i Ukraina er å få slutt på kamphandlingene. Kina vil alltid stå for fred. Vi håper partene i konflikten kan gjøre en innsats for forhandlinger, sa Qin.

Qin sa at Kina og Norge er nære partnere selv om landene ligger langt fra hverandre.

– Vi håper at våre to land kan jobbe sammen og skape positiv energi i en usikker verden, sa Qin

Den kinesiske utenriksministeren gratulerte Norge med dagen på forskudd før 17. mai.

Les også: 

Støre diskuterte klima og krig med Kinas utenriksminister

 

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.