Guri Melby (V) i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Venstre-leder Guri Melby ber regjeringen stille krav til Kina, og ta opp menneskerettighetsbrudd når landets utenriksminister kommer til Norge fredag.

Mandag morgen bekreftet regjeringen at den kinesiske utenriksministeren Qin Gang kommer på offisielt besøk til Norge fredag.

Besøket er siste stopp på en reise Qin foretar til Frankrike, Tyskland og Norge.

Venstres leder Guri Melby er blant dem som lenge har vært kritiske til Norges selvpålagte underdanighet overfor Kina. Nå ber hun Støre-regjeringen være mer tydelig overfor kineserne når det gjelder menneskerettighetssituasjonen i landet.

NTB melder om saken.

– Nå må regjeringen vise at den virkelig stiller krav til Kina når det kommer til deres langvarige og brutale masseovervåking og forbrytelser mot uigurene, sier Melby om besøket til NTB.

Hun legger til:

– Jeg håper utenriksministeren også bruker møtet med den kinesiske utenriksministeren til å understreke at det taiwanske demokratiets uavhengighet og frihet må bevares, sier partilederen videre.

Melby har tidligere kritisert Høyre-leder Erna Solberg som i 2016 undertegnet en normaliseringsavtale med Kina. Den fulgte etter at Kina i mange år frøs forbindelsene til Norge som en reaksjon på at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

Venstre-lederen sa til VG i april at hun vil at Norge skal avslutte denne avtalen og stanse arbeidet som pågår med en frihandelsavtale.

Spørsmålet er om regjeringen er villig til å betale den handelspolitiske prisen det vil ha å innføre en krassere linje overfor Kina.

Les også: 

Kina har innført en mer avansert måte for å sensurere sosiale medier

 

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.