Venstres nestleder Abid Raja, her iført bærekraftsnål. Foto: Terje Pedersen / NTB

Venstre ønsker at kvinner som har fått avbrutt sin utdanning i Afghanistan bør få muligheten til å fullføre i Norge, eller i andre land på Norges regning.

Venstre har i senere tid først og fremst vært et «klimaparti», og til forveksling vært mer eller mindre identisk med det ytterliggående MDG i så måte.

Men nå demonstrerer Venstre at de ikke har glemt sin tidligere rolle med å være fulle av generøsitet og «godhet» i innvandringspolitikken, på norske skattebetaleres regning.

Partiets nestleder Abid Raja forsøker nå å profilere seg og partiet ved å gå inn for at kvinner i Afghanistan skal få komme til Norge og utdanne seg. Eventuelt kan de ta sin utdannelse i et annet land, så skal Norge plukke opp regningen.

NTB melder som saken.

– Det helt forferdelig det som skjer i Afghanistan, både med Talibans inntreden og menneskerettighetene generelt, men situasjonen for kvinner spesielt. Hele verden er berørt. Vi må gjøre vår del for å sørge for at kvinner får noen muligheter, sier Raja. sier nestleder Abid Raja til VG.

Nestleder Abid Raja er ikke alene om utspillet, han har med seg partileder Guri Melby og Ingvild Wetrhus Thorsvik. De tre legger torsdag fram forslag til regjeringen om at Norge skal hjelpe kvinner i Afghanistan med å fullføre utdanningen.

Etter at Taliban kom tilbake til makten i landet i august 2021, har de innført en rekke strenge restriksjoner på kvinners rett til utdanning, arbeid og frihet. I dag kan ikke jenter og kvinner i Afghanistan gå på skole etter sjette klasse eller ta universitetsutdanning.

Dette skal altså Norge ta regningen for, etter Venstres syn.

Venstre ber regjeringen vurdere å utstede studentvisum og stipender til afghanske kvinner som har fått sin utdanning avbrutt på grunn av Talibans regler. De ber og regjeringen vurdere å gi bistandsmidler til disse kvinnene slik at de likevel kan fullføre utdanningen ved et lærersted i nærområdene.

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.