Dårlige fremtidsutsikter: Jente på skole i Kabul, Afghanistan. AP Photo/Ebrahim Noroozi

Care, Redd Barna og Flyktninghjelpen stanser midlertidig sitt arbeid i Afghanistan. Det skjer etter at Taliban nektet kvinnelige ansatte å jobbe.

Etter at det strengt islamske Taliban-regimet nektet kvinner å arbeide for hjelpeorganisasjoner, trekker nå flere store organisasjoner seg ut av landet.

Både Care, Redd Barna og Flyktninghjelpen stanser midlertidig sitt arbeid i Afghanistan, noe som vil ramme mange grupper i landet hardt.

Nettopp arbeidet til slike organisasjoner er noe av det som gjør det mulig å ha et minimumstilbud til befolkningen på en rekke områder, blant annet knyttet til elementær helsehjelp.

Taliban selv styrer et samfunn på sammenbruddets rand, både økonomisk, humanitært, sikkerhetsmessig og på en rekke andre grunnleggende parametere. Det er også stor matvaremangel i landet.

Taliban virker ute av stand til å forsyne befolkningen med noe annet enn religiøs fanatisme, hvilket kan bli vanskelig å leve av.

Hjelpeorganisasjonen Care sier det er umulig å fortsette arbeidet i Afghanistan uten å ha kvinnelige ansatte på jobb, melder NTB.

– For Care, som særskilt jobber med jenter og kvinner, er det helt umulig ikke å ha kvinnelige ansatte når vi gir helsehjelp, utdanning, økonomisk støtte og livreddende nødhjelp, sier generalsekretær Kaj-Martin Georgsen i Care Norge.

Georgsen legger til:

– Mange kvinner holdes innenfor hjemmets fire vegger, og eneste måten vi kan nå ut til de som trenger hjelp, er med våre mange hundre kvinnelige hjelpearbeidere.

Georgsen sier at han håper Taliban innser at beslutningen var feil,  og han ber verdenssamfunnet reagere.

– Afghanistan har allerede gått fra krise til katastrofe. Stadig flere mennesker er i ferd med å dø av sult. Fattige selger sine barn for å kunne kjøpe det daglige brød, sier generalsekretæren.

Ifølge Kaj-Martin Georgsen i Care Norge ser det alt annet enn lyst ut for Afghanistans befolkning de kommende måneder:

– Hvis Taliban nå gjennomfører det de sier, kommer det til å bli en mørk og kald vinter i Afghanistan, som bringer befolkningen ut i en humanitær katastrofe som vi ikke kan forestille oss, avslutter han.

Taliban-regimet mener selv de styrer Afghanistan etter islamske lover, slik de har som formål å gjøre.

Les også: 

Mer og mer ekstremt: Taliban nekter kvinnelige bistands­arbeidere å jobbe

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.